Pyhärannasta löytyy onnen lähteitä

0
Aino Rinne

Jussi Vaajasaari

Kansainvälinen maailman maiden onnellisuutta mittaava World Happiness Report -julkaisun mukaan Suomi on tänä vuonna jo viidettä kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa.

Neljän vuoden takaisen Ilta-Sanomien tekemän selvityksen mukaan Pyhäranta on Suomen kahdeksanneksi onnellisin kunta ja Varsinais-Suomen onnellisin kunta.

Vaikka kuntapolitiikassa olisi riitasointuja, löytyy kunnasta rutkasti onnen lähteitä. Sen vahvistavat gallupiin vastanneet pyhärantalaiset.

Laitilan Sanomat tiedusteli pyhärantalaisten arvioita siitä, mistä onnellisuus saattaisi johtua.

Aino Rinne

– Uskoisin Pyhärannan kunnan onnellisuuden johtuvan luonnon läheisyydestä, ja varsinkin sen puhtaudesta. Täällä on turvallista asua ja elää, sekä liikkua. Meren läheisyys on myöskin iso plussa, joka varmasti vaikuttaa jotenkin onnellisuuteen.

Tatja ja Henry Penttilä

– Meidän mielestämme täällä on turvallista elää. Puhdas, ihana meri-ilmasto ja luonto ovat lähellä. Ihmiset ovat ilmeisen tyytyväisiä siihen, mitä heillä on. Myös se, että kesällä väkimäärä kolminkertaistuu, kun mökkiläiset saapuvat ja tartuttavat lomafiilistä ympärilleen, taitaa vaikuttaa. Meidän omaan onnellisuuteemme vaikuttaa arjen pienet teot ja huomioimiset, sekä tietenkin kesäkukat, joita kasvatamme ammatiksemme.

Salme Aro

– Tänne muuttaneena olen saanut hyvän vastaanoton. Täällä tervehditään ja vanhanajan naapuriapu on voimissaan. Puhdasta ja kaunista luontoa. Varhokylästä on vain 10 km kirkonrantaan, jossa on hyvä uimaranta. Myös terveysasiat hoituvat nopeasti, kiitos oman terveysaseman. Kunnan päättäjien riitely harmittaa.

Marika Antila

– Moni on naureskellut kunnan riitaisuuden kustannuksella. Riidat kuitenkin tapahtuvat päättävissä elimissä, ei muualla. Täällä kaikki tervehtivät toisiaan ja auttavat yli kylärajojen. Aina löytyy juttuseuraa tai mukavaa yhdessä tekemistä. Luonnon läheisyydestä ja hyvistä kulkuyhteyksistä puhumattakaan.

Eeva Trygg

– Meillä on kaunis luonto. Moni asia on sopivan matkan päässä. On kylläkin ikävää, kun posti, pankki ja kyläkauppa ovat muuttaneet pois Ihoden koulupiiristä. Terveysasema on hyvä. Meillä on kivoja retkeilykohteita: Otajärvi, Kaljasjärvi, Sannavuori ja Rihtniemi sekä kulttuurikohteita kuten Lahdenvainion Myllymäki, Kaukan koulu, Santtionranta, Hantla, Suojala ja Muurilan arboretum. Täällä Polttilan kylässä on hyvä yhteisymmärrys, talkoohenki ja auttamishalu. En ole ristiriitoja muuten huomannut, mutta kunnan asiain hoitotavat ovat ristiriitaisia.

Kirsti Kallio

– Olen saanut synnyinlahjana positiivisen elämänasenteen ja siksi on helppo yhtyä tuohon raporttiin Pyhärannan onnellisuudesta. Täällä asuu mukavia ihmisiä, ja naapuriapua saa aina. Pyytämättäkin tullaan tarjoamaan apua, ja se saa hymyn huulille ja mielen kiitolliseksi. Ihmiset ovat hyväsydämisiä. Meri antaa meille positiivisuutta ja iloa, ja aurinko paistaa!

Jyrki Nurmi

– Onnellisuus? Mistä onnellisuus koostuu? Juttelin juuri vuoden ”meillä” asuneen parikymppisen parin kanssa. Kummallakaan ei ole sidettä kuntaamme, kumpikin käy ulkopaikkakunnalla töissä, etelän- ja pohjoisensuunnalla, olemme heille keskellä työmatkaa. Ja vaikkemme olisi ihan keskellä, olemme kuitenkin lähellä. Ja olemme ihan oikea maalaiskunta, peltoa, merta, metsää, mitä kukin pitää tärkeimpänä kaupungin vastapainoksi. Täällä on ihmisen hyvä olla.

– Vaikka olemme pieni, olemme saaneet pidettyä kyläkoulut päivähoitoineen, kaupan ja terveyspalvelut. – Terveyskeskusta tämä nuoriparikin kehui, toivon itsekin, ettei sote-uudistus alenna hyvinvointiamme tämän kautta! Ei meillä ihan kaikkea ole, mutta aktiivisten yhdistysten kautta kuitenkin hyvin paljon, ja pienemmissä ryhmissä jotenkin tuntee hitsautuvansa nopeasti ryhmään kiinni. Totta kai sanomistakin välillä tulee, mutta meidän murheetkin on hyvin pieniä. Me olemme oikeasti onnellisia eikä vain gallupin yläpäässä!

Mirja Kauppila-Laine

– Pyhärannassa on kaikki edellytykset hyväksi asuinkunnaksi. Rauhoittava metsäluonto on lähellä ja voimaannuttavat merimaisemat helposti jokaisen saavutettavissa. Jätetään huomioimatta kalliit asumiskustannukset ja kaunainen kuntapolitiikka. Nostetaan kärkeen turvallinen ympäristö, mahtavat ihmiset, monipuoliset osallistumismahdollisuudet ja toimiva sijainti työpaikkoja tarjoavien keskisuurten kaupunkien naapurissa.

– Tutkimuksessa onnellisuutta on mitattu lähinnä tilastojen numeraalisen arvion perusteella. Onnellisuus on kuitenkin pitkälti kiinni omasta asenteesta, läheisistä ihmisistä ja elämännälästä. On paljon helpompaa olla onnellinen, jos tuntuu, että lasi on aina puolitäysi. Sen sijaan, jos lasi tuntuu jatkuvasti vain olevan puolityhjä, on peiliin katsomisen paikka.