Rakkaat plantut kasvavat jo hyvää vauhtia – Lue intohimoisen puutarhurin vinkit multasormille

0
Marita Vainio kertoo taimiensa vaativan jo enemmän tilaa. - Joudun pulaan näiden taimien kanssa, jos kevät menee kovin pitkälle, enkä saa niitä kasvihuoneeseen.

Ulkona pyryttää lunta, mutta Laitilassa Laustin kylässä Marita ja Sakari Vainion kotona on vehreää. Kolmen eri Ikkunan alla kasvaa komeita taimia: tomaattia, basilikaa, ananaskirsikkaa.

– Puutarhurin paras hetki on se, kun multa on mustaa ja ensimmäiset vihreät puskevat esiin, Marita sanoo.

Kukista Marita on esikasvattanut jo petuniaa, mutta istuttamista odottaa ainakin samettiruusu, kehäkukka ja mustasilmäsusanna – nekin kasvatetaan omista siemenistä tietysti.

– Kukat ja esteettisyys ovat minulle tärkeitä. Näistä tulee kauniita, hän toteaa ja pitää kädessään ruusupapun siemenpussia.

Yhdellä pöydällä on perunoita. Niissä alkaa jo olemaan ituja, joten pian nekin pääsevät multaan.

– Helposti ahnehtii liikaa, Marita myöntää.

Joka syksy hän lupaa vähentää, mutta keväällä sormet hinkuvat päästä käsiksi siemeniin ja multaan. Kotitarveviljelijälle puuhastelu tuo paitsi liikettä myös henkistä hyvinvointia.

– Tämä on lääkitystä minulle.

Pihalla Maritalla on kaksi kasvihuonetta ja kodin läheisyydessä oma pelto, jossa hän viihtyy kasvukaudella helposti aamusta iltaan. Pellolla kasvaa kasvulaatikoissa lehtikaalia, kurpitsoja, härkäpapua, raparperia, krasseja, maissia ja valkosipulia. Lista ei varmasti ole läheskään kattava, mutta pitkä se on joka tapauksessa. Lannoitteena hän käyttää hevosen- ja lehmänlantaa.

Kesällä kasvilaatikoita kehystävät runsaat samettiruusupenkit, jotka estävät tuhohyönteisiä hyökkäämästä hyötykasvien kimppuun. Isompien herkkusuiden eli peurojen takia Maritan pelto on aidattu. Kasvulaatikoiden väliset käytävät Marita päällystää sanomalehtipaperilla, jonka päällä on olkia.

– Näin rikkaruohot eivät pääse kasvamaan siitä läpi.

Ja onpa pellolla myös pyörillä oleva sauna ja Maritan sanojen mukaan mummon leikkitupa eli pieni hirsirakennus.

Hieman Marita Vainio on huolissaan takatalvesta. Hänen kotinsa ikkunoilla alkaa olla ahdasta, ja taimet tarvitsisivat lisää tilaa. Yhteensä Maritan taimet käyvät läpi 3-4 vaihetta, ennen kuin ne ovat lopullisessa istutusastiassaan.

– Näistä tulee hujoja, liian pitkiä, jos ne eivät pian pääse seuraavaan vaiheeseen, hän katsoo tomaattejaan.

Multaa Vainiolla kuluu joka vuosi valtavasti, niin sisällä kuin pihalla ja pellolla. Talvella Marita tekee multahommat kylpyhuoneessa, jossa varsinkin amme on aktiivisessa käytössä. Ammeessa pötköttää haastatteluhetkelläkin muutama iso multasäkki.

Kasvihuoneeseen Marita siirtää taimensa aikaisin keväällä. Aluksi taimet ovat useamman kuoren suojassa, kasvihuoneessa pienoiskasvihuoneen sisällä. Kylmimpinä öinä hän lämmittää kasvihuonetta sähköpatterilla.

Neuvoja Maritalta kysytään usein, ja niitä hän jakaa mieluusti. Toisaalta hän tietää, että vasta kokemuksesta oppii.

– Kokeneellekin puutarhurille tulee epäonnistumisia.

Maritan vinkkejä multasormille

  • Tomaatintaimia voi kasvattaa vaikka kaupan tomaateista. Sen kun laittaa siivun tomaattia multaan.Myös paprikan siemeniä saa helposti kaupasta ostetusta paprikasta.
  • Kaupan basilikasta voi leikata varren ja laittaa sen veteen. Sille kasvaa juuret, ja kasvin voi istuttaa multaan. Kaikkea ei tarvitse istuttaa siemenestä asti.
  • Puutarhasta voi näihin aikoihin hakea veteen juurtumaan vaikkapa kärhön tai villiviinin oksia, joita voi myöhemmin istuttaa pihalle.
  • Tänä vuonna tukea ukrainalaisille voi osoittaa pihallaan istuttamalla auringonkukkia, Ukrainan kansalliskukkia.