Runoja epätoivotusta rinnalla kulkijasta – Laitilalaisen Sirkku Anttila-Jalon kirja Kivun kanssa ilmestyi maaliskuussa

0
Laitilalaisen Sirkku Anttila-Jalon runokirjan aiheena on kipu.

Laitilalainen Sirkku Anttila-Jalo julkaisi maaliskuussa runokirjan, joka ammentaa aiheensa kivusta. Kipu on Anttila-Jalolle päivittäinen kumppani, joten ei ole ihme, että se on päätynyt kokonaisen runokirjan teemaksi.

– Kirjoittaminen on tapa purkaa tunteita ja yrittää ymmärtää itseään. Toivon, että joku joka kärsii kivuista voisi saada tästä kirjasta tukea, hän kertoo.

Anttila-Jalo kertoo kirjoittaneensa aina. Häntä harmittaa, että hän on aikoinaan polttanut nuorena kirjoittamansa tekstit.

– Sitä ei silloin ajatellut, että niillä tekisi enää mitään, että niistä voisi koota vaikka kirjan.

Anttila-Jalon mukana kulkevat aina muistivihko sekä pieni sanelukone, jotta mieleen tulevat ajatukset saa heti johonkin talteen.

– Joskus tulee vain pelkkä runon alku, joka jää odottamaan jatkoa.

Kirjoittaminen on taito, jonka hän on opetellut ja jota hän yhä tietoisesti harjoittelee.

– Pyrin siihen, että istun joka päivä kirjoittamaan jotain. Kirjoitan runojen lisäksi päiväkirjaa.

Kivun kanssa -kirjan on julkaissut Mediapinta-kustantamo. Kirjasta löytyy noin parisataa runoa.

Koska runojen määrä ylitti kustantamon ylärajan, Anttila-Jalo oli aluksi julkaisemassa kirjastaan omakustanteen. Kustantamo kuitenkin ilmoitti myöhemmin, että he julkaisevat kirjan kustannussopimuksella.

Kirjaa myydään jo monessa paikassa.

– Olen katsonut, missä kirja on myynnissä. Sitä löytyy nyt Kansallisesta Kirjakaupasta ja Suomalaisesta Kirjakaupasta. Löysin sen myös Prisman valikoimasta.

Anttila-Jalon kipu on määritelty neuropaattiseksi eikä sen alkusyytä ole tutkimuksissa löytynyt. Kipuja esiintyy muun muassa toisessa jalassa.

Kipu tulee myös levossa, mikä haittaa nukkumista.

– Kivut alkoivat noin kymmenen vuotta sitten.

Vasta muutama vuosi takaperin Anttila-Jalo jäi kipujensa vuoksi sairauseläkkeelle. Kivut veivät vähitellen työkyvyn kokonaan, mikä johti työsuhteen katkeamiseen. Pitkän työttömyysjakson jälkeen hänelle vihdoin myönnettiin eläke.

Hänellä on kipuun lääkkeet, mutta ne eivät pidä kipua kokonaan poissa. Oman haasteensa kivunhoitoon tuo myös vatsan toimintaan liittyvät vaivat. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden käyttöä on pakko rajoittaa minimiin.

– Vatsavaivat ovat vaivanneet minua vauvasta asti.

Kirjoittamisen lisäksi kipujen kanssa elämiseen auttavat käsityöt. Anttila-Jalolla on talonsa alakerrassa oma huone, jonka ovessa lukee Ateljee Sirkku. Siellä hän tuunaa erilaisia vaatteita ja kodin tekstiilejä. Myös käsityöt ovat jossain määrin kulkeneet mukana aina.

– En katso telkkaria, joten tarvitsen tekemistä.

Kun Anttila-Jalo ei tee mitään, hän istahtaa keittiön nurkassa olevaan keinutuoliin.

– Tämä on vakiopaikkani, jossa toisinaan luen tai selailen puhelinta. Yleensä en kuitenkaan jaksa kauaa olla paikallani vaan jos joku homma tulee mieleeni, singahdan ylös tekemään sen.

Sen lisäksi, että Anttila-Jalo kirjoittaa kotona, hän vetäytyy aika ajoin kirjoittamaan Valamon luostarin taiteilijaresidenssiin. Valamon luostari on ortodoksi-kirkkoon kuuluvalle Anttila-Jalolle hengellinen koti.

Myös maaliskuussa ilmestyneen runokirjan viimeistelytyöt tehtiin siellä. Pääsiäistä edeltävällä viikolla hän oli taas lähdössä luostariin.

– Olen jo aloitellut seuraavaa kirjaani.

Kuljet kanssani,

olet aina mukanani.

Et kysy

haluanko,

et välitä.

Olen jo vuosia

pyytänyt,

mene pois,

jätä minut.

Sinä et välitä,

et kuuntele.

Sinä olet minussa.

Sirkku Anttila-Jalo