Särkijärven selälle nousemassa asuntovenealue – Naantalin Asuntomessut esittelevät erilaisia asumismuotoja, joista yhtä kaavaillaan Laitilaan

0
Arkistokuva

Juttu on Laitilan Sanomien vuoden 2022 aprillipila.

Laitilan Särkijärvelle suunnitellaan asuntovenealuetta. Keskelle järveä sijoittuisi alustavien suunnitelmien mukaan kahdeksan asuntovenettä, joiden keskelle olisi tarkoitus rakentaa yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Alue on osa Naantalin Asuntomessujen toistaiseksi julkistamatonta pilottihanketta. Varsinaisen asuinalueen ulkopuolelle on sijoitettu useita pienempiä kohteita, joissa esitellään asumisen uusia tuulia.

Harvinainen hanke vuoti julkisuuteen, kun mökkijärvestään huolestunut lukija otti yhteyttä Laitilan Sanomiin.

– Olen pöyristynyt, että tällaista edes harkitaan rauhalliselle järvialueelle, harmitteli kesälaitilalainen, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Idean äiti Asupaatilla Oy:n toimitusjohtaja Tytti Toppari on innoissaan tulevasta asuntovenealueesta.

– Ajatuksena on, että asuntovenealueen asukkaat olisivat oma pieni yhteisönsä. Veneessä asuminen sopii esimerkiksi etätyötä tekevälle, joka kaipaa luonnon läheisyyteen, mutta asumismuoto sopii hyvin myös perheille.

Laitila valikoitui asuntovenealueen kotipaikaksi hyvien kulkuyhteyksiensä vuoksi.

– Asuntoveneet kiinnostavat erityisesti meren läheisyydessä viihtyviä. Laitilasta on lyhyt matka meren äärelle sekä Raumalle että Uuteenkaupunkiin, eikä Turun saaristokaan ole kaukana. Järvi on kuitenkin asuntoveneille parempi ankkuroimispaikka kuin meri.

Koska asuntovenealueen kohderyhmää ovat myös etätyötä tekevät kaupunkilaiset, Asupaatilla Oy on tehnyt jo alustavia tunnusteluja valokuituyhteyksien saamiseksi veneisiin.

Särkijärven mökkiläisten huolena on uuden asuinalueen vaikutukset järven luontoon ja järven virkistyskäyttöön. Topparin mukaan luontoarvot ovat Asupaatilla Oy:lle erittäin tärkeitä. Asuntovenealueella on tarkoitus hyödyntää polttavia kuivakäymälöitä, ja alueen asukkaat sitoutuvat tiukkaan kierrätyssuunnitelmaan.

– Tavoitteena on, että jätteen määrä on mahdollisimman vähäinen.

Asuntoveneet saavat käyttövetensä järvestä. Järvivesi kierrätetään erityisen vedenpuhdistamon kautta takaisin järveen. Patentoidulla tekniikalla vedestä saadaan juomakelpoista ja veneiden niin sanotuista harmaista vesistä saadaan poistettua ravinnekertymät ja epäpuhtaudet ennen kuin ne ohjataan takaisin järveen.

– Kiertovesijärjestelmästä ei ole järven luonnolle minkäänlaista haittaa, Toppari intoilee.

Asuntoveneet ovat herättäneet jo suurta kiinnostusta. Eräs oman veneensä alueelta varannut on Raisa Honka, joka muuttaa veneeseen perheensä ja espanjanvesikoira Nasun kanssa.

– Lapset odottavat kovasti, että pääsemme muuttamaan veneeseen. Olen yrittänyt toppuutella heidän intoaan, koska odotusaika on pitkä. Me viihdymme luonnon läheisyydessä ja lapset ovat oikeita vesipetoja, joten meille järven selällä asuminen sopii.

Honka odottaa erityisesti sitä, että pääsee tutustumaan muihin alueen asukkaisiin.

– Toivottavasti joukkoon kuuluisi perheitä, joissa olisi samanikäisiä lapsia, hän haaveilee.

Asuntoveneistä on tehty jo kolme varausta, mikä tarkoittaa, että viisi venettä etsii vielä asukkaita. Varhaisessa vaiheessa mukaan lähtiessään pääsee vaikuttamaan muun muassa veneeseen rakennettavien huoneiden määrään ja sisustukseen.

Mikäli oma vene asuntovenealueella kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa lisää tietoa Asupaatilla Oy:n kotisivuilta.