Töitä on tarjolla, tekijöitä tarvitaan – Oppilaitokset joutuvat kilpailemaan opiskelijoista

0
Liiketoiminnan vastuuopettaja Nora Heikkinen ja koulutuspäällikkö Juhani Nygren kertoivat Ammattien illassa Winnovan koulutustarjonnasta ja kehuivat työllistyismahdollisuuksia.

Arto Kanerva

Winnovan Laitilan, Rauman ja Porin toimipisteissä järjestettiin viime keskiviikkona erityisesti peruskoulun kahdeksasluokkalaisille suunnattu Ammattien ilta, jotta nuoret saisivat lisäeväitä siihen, mihin lähteä opiskelemaan peruskoulun jälkeen.

Koulutuspäällikkö Juhani Nygren kertoi, että työntekijöistä on monilla aloilla huutava pula, nyt ja tulevaisuudessa.

– Esimerkiksi muovialan työntekijät, sähköautomaation osaajat sekä hitsarit ja koneistajat työllistyvät todella hyvin. Jos itse olisin nyt valintatilanteessa, niin lähtisin kyllä opiskelemasan kone- ja tuotantotekniikkaa. Yritämme olla tässä ajoissa liikkeellä, koska kyllä kasiluokalla on jo pakko alkaa miettiä, mitä tekee koulun päätyttyä.

Eri oppilaitokset joutuvat Nygrenin mukaan oikeastaan kilpailemaan opiskelijoista. Laitilassa lukio kiinnostaa nuoria ja Uudenkaupungin Novida on lähellä. Lisäksi Laitilassa on Winnovan Laitilan toimipisteessä monipuolinen koulutustarjonta ja Raumalle hyvät kulkuyhteydet.

– Laitilassa voi opiskella liiketoimintaa, kone- ja tuotantotekniikkaa, turvallisuusalaa ja ravintola- ja catering-alaa. Raumalla on aikaisemmin ollut enemmänkin opiskelijoita Laitilasta, mutta viime aikoina määrä on jostain syystä vähentynyt.

Eri koulutusalojen vastuuopettajat kehuivat illan aikana kilpaa omia koulutusalojaan ja hyviä työllistymismahdollisuuksia, eikä oikeastaan ihme, sillä onhan ammatillinen koulutus nopea reitti työelämään.

Lehtori Irja Tauriainen Winnovan Rauman Merikoulusta toteaa, että vaikka laivoille tulee koko ajan lisää tekniikkaa ja automaatiota, niin kädentaitojen tarve ja arvostus ei katoa.

– Meille voi tulla opiskelemaan, vaikka aikaisempaa merikokemusta ei olisikaan. Kyllä me viemme laivalle. Yksikin oppilas tuli Seinäjoelta ja kertoi, ettei ole ikinä edes nähnyt merta. Hän suoritti kaikki tarvittavat kurssit ja lähti laivalle töihin.

Tauriaisen mukaan matkustaja- ja rahtilaivoilla on tällä hetkellä kova pula henkilöstöstä.

Laitilassa turvallisuusalan vastuuopettajana toimiva Pia Lampolahti kertoi, että alan perustutkinnon suorittamiseen liittyy vain vähän koulun penkillä istumista ja alalle työllistyy todella hyvin.

– Opiskelijat pääsevät mahdollisimman pian oppimaan asioita työn kautta. Siinä näkee myös heti, millaista se työ lopulta on ja millaista on lähteä välillä tosi aikaisin töihin.

Illan aikana ääneen pääsivät myös opiskelijat. Paikalla olivat kokemuksistaan kertomassa kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Roni Nieminen ja turvallisuusalaa opiskeleva Joni Nyroos.

Molemmat kehuivat Laitilan Winnovan pieniä ryhmäkokoja, joissa opettajilla on aikaa kaikille oppilaille, kun isommassa paikassa yksittäinen oppilas voi hukkua joukkoon.

Nyroos kertoo lähteneensä turvallisuusalalle, kun ala alkoi kiinnostaa. Alan ihmisiä tarvitaan aina ja työssä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

– Opiskelemme kaikenlaista kuten kieliä, liikuntaa, voimankäyttöä, ensiapua ja asiakaspalvelua. Työssäoppimisjaksot ovat parhaita, sillä työpaikalla oppii paljon paremmin.

Nieminen lähti opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa, koska työ on monipuolista, opiskeluun kuuluu hitsausta, koneistusta ja kokoonpanotöitä. Lisäksi oppiaineina ovat muun muassa äidinkieli ja matematiikka.

– Monipuolista hommaa. Pääsee tekemään käsillään. En viihtyisi missään toimistohommissa, ja parasta on, että töitä on tiedossa ihan varmasti.