Ukikyydin suosio ylitti odotukset – Käyttäjät kokevat arjen helpottuneen merkittävästi

0
Ukikyyti on uudenlainen joukkoliikenne, joka mukautuu käyttäjän reitteihin ja aikatauluihin.

Uudenkaupungin kutsupohjainen joukkoliikennepalvelu Ukikyyti on osoittautunut erittäin suosituksi jo ensimmäisten koekuukausien aikana. Lähes 90 prosenttia sitä käyttäneistä suosittelisi palvelua myös tuttavilleen ja kokee arjen helpottuneen sen ansiosta.

Ukikyydin suosio Uudessakaupungissa on ylittänyt odotukset. Ukikyyti käynnistyi joulukuussa, ja matkoja on tehty yli 5000.

Palvelu on kasvattanut suosiotaan nopeasti. Helmikuun matkamäärä oli 60 prosenttia suurempi kuin tammikuun, ja maaliskuussa kehitys on ollut edelleen nousujohteista.

Ukikyyti on niin sanottu kutsukyytipalvelu eli joukkoliikennettä asiakkaiden omien reittien ja aikataulujen mukaan. Ukikyydin reitit muodostetaan automaattisesti samaan aikaan ja samaan suuntaan kyydin tilanneiden asiakkaiden tilausten perusteella. Tilauksen voi tehdä joko Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksella tai soittamalla asiakaspalveluun.

Ukikyyti jatkuu näillä näkymin kesäkuun alkuun. Kokeilun jatkamisesta päätetään toukokuussa.

Maaliskuussa 10.–23.3. toteutettiin käyttäjäkysely, johon vastasi yhteensä 263 henkilöä. Vastaajista 75 prosenttia on käyttänyt Ukikyytiä moneen eri arjen tarpeeseen, eniten asiointiin ja ostoksiin, mutta paljon myös työ-, koulu- ja päiväkotimatkoihin.

Kokeilun aikana Ukikyytiä on muokattu kaupunkilaisten toiveiden mukaan. Palvelualueen ja -aikojen laajuutta on kasvatettu.

Uusikaupunkilaiset esittivät kyselyssä myös lukuisia kehitysehdotuksia palveluun. Jos pilotti jatkuu, näitä kehitysehdotuksia päästään jalostamaan eteenpäin ja toteuttamaan.

Esimerkiksi kesäkuussa tulisi mahdolliseksi tilata kyyti sovelluksella mutta maksaa se autossa. Tähän mennessä sovelluksella tilatut matkat on pitänyt myös maksaa sovelluksella, mikä on ollut haasteellista monelle iäkkäälle.

Kustannustehokas tapa järjestää laadukasta joukkoliikennettä

 • Ukikyydin pilotti on osoittanut, että kutsukyyti on kustannustehokas malli järjestää laadukasta joukkoliikennettä pienissä kaupungeissa. Toimiva joukkoliikenne on myös vetovoimatekijä, josta hyötyvät alueen asukkaat. Jos pilottia jatketaan, kesän aikana olisi mahdollista kartoittaa myös sitä, miten kutsukyyti palvelee Uudenkaupungin matkailijoita ja vapaa-ajan asukkaita.

  Uudellekaupungille Ukikyydin tilaus- ja reititysjärjestelmän toimittava Matkahuolto on ottanut uutiset palvelun suosiosta ilolla vastaan.

  – Ukikyyti on hieno osoitus siitä, että kutsupohjainen joukkoliikennepalvelu toimii hyvin niillä seuduilla, joilla tiheä vuoroliikenne ei ole kannattavaa. Lisäksi Ukikyyti on näyttänyt, että samaa kutsukyytipalvelua voivat todella käyttää kaikenlaiset asiakkaat ikään ja kuntoon katsomatta. Ukikyydillä on matkustettu niin lastenvaunujen, rollaattorin kuin pyörätuolin kanssa. Kutsupohjaista joukkoliikennettä kannattaisikin tulevaisuudessa hyödyntää erilaisten henkilökuljetusten järjestämisessä, Matkahuollon kehityspäällikkö Johanna Taskinen sanoo.

  Uudenkaupungin kokeilu on toiminut edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä myös muille kunnille. Matkahuolto on käynnistämässä uusia kutsukyytikokeiluja viidellä uudella paikkakunnalla kevään ja kesän aikana.

  FAKTA

 • Ukikyydin palvelun tuottaa Uudenkaupungin kaupunki.
 • Kutsuliikenteen tilaus- ja reititysjärjestelmän Uudellekaupungille toimittaa Matkahuolto.
 • Ukikyytiä liikennöi pilotin aikana LS-Liikennelinjat Oy.
 • Palvelukokeiluun on saatu avustusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.