Ukrainalaisia voi työllistää, kun he ovat saaneet päätöksen tilapäisestä suojelusta

0
Kausityövoimaa tarvitaan marjatiloilla. Arkistokuva: Katri Isotahdon

Tilapäistä suojelua saavilla ukrainalaisilla on rajoittamaton oikeus tehdä työtä heti, kun he ovat saaneet päätöksen tilapäisestä suojelusta, kerrotaan Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistosta.

– Oleskelulupakorttia ei tarvitse enää odottaa, TE-toimisto tiedottaa.

Ukrainalaiset voivat myös ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijaksi ja saada työllistymistä tukevia palveluita, kuten esimerkiksi kielikoulutusta.

– Heillä ei ole kuitenkaan työttömyysturvaan oikeutta. Heille voidaan lähettää työtarjouksia postitse ilmoittamaansa osoitteeseen ja he voivat saada työmahdollisuuksista tietoa henkilökohtaisesti TE-toimistossa asioidessaan.

Samat palkka- ja työehdot koskevat Suomessa kaikkia

Te-toimistosta muistutetaan, että samat palkka- ja työehdot koskevat Suomessa kaikkia, eikä työpaikasta tai sen välittämisestä saa periä työntekijältä maksua. Palkka määräytyy kyseisen alan työehtosopimuksen mukaan. Lisätietoja asiasta löytyy Työsuojeluhallinnon verkkosivuilta.

Erityisesti maatiloilla ja puutarhoilla runsaasti kausityötä

Kaudella 2020 pelättiin koronasta johtuen, ettei Suomeen pääse ulkomailta riittävästi kausityöntekijöitä ja Varsinais-Suomen TE-toimisto perusti kausityöryhmän avustamaan työnantajia. Varsinais-Suomessa on perinteisesti ollut tiloilla paljon ukrainalaisia miespuolisia kausityöntekijöitä. Nyt Ukrainan sodasta johtuen tiloilla on jälleen huoli riittävästä työvoimasta.

Varsinais-Suomen TE-toimisto ja ELY-keskus ovat ripeästi perustaneet yhteisen kausityöryhmän avustamaan erityisesti työtä tarvitsevia ukrainalaisia pakolaisia, jotta he voisivat työllistyä työvoimaa tarvitseville tiloille. Työntekijöitä tarvitaan jo alkukeväästä, mutta lukumääräisesti suurin tarve varsinkin marja- ja vihannestiloilla on kesäkuukausina (kesäkuu–elokuu) ja kausitöitä on tarjolla myös syksyllä.

Ukrainankielisiä infoja

Te-keskus lähestyy myös työnantajia, joilla on Varsinais-Suomen alueella avoinna eri alojen työpaikkoja, jotka sopivat myös ukrainalaisille tilapäisen suojelun saaneille.

– Työpaikoista voi ilmoittaa Varsinais-Suomen TE-toimistoon osoitteeseen: tyonantajapalvelut.varsinais-suomi@te-toimisto.fi.

Varsinais-Suomen TE-palveluiden YouTube-kanavalla julkaistaan ensi viikolla suomalaisista työmarkkinoista kertova ukrainankielinen tietoiskuvideo. Lisäksi torstaina 28.4. kello 13 on samalla YouTube-kanavalla suora lähetys, jonka aiheena on työmahdollisuudet ukrainalaisille. Lähetys toteutetaan ukrainankielisenä.