Vappumunkit vaativat vain vaivannäköä

0
Vappupiknikin jälkiruokana ovat tietenkin munkit.

Vappumunkkien tekeminen ei paljon taitoa vaadi, sen sijaan vaivannäköä ja paistokrääsän sietokykyä. Peruspullataikina käy hyvin munkkeihin, mutta taikinaa voi myös tuunata: sitruunamunkit syntyvät lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta. Sokerin voi korvata fariinisokerilla. Pieni määrä kaakaojauhetta antaa munkkeihin suklaisuutta.

Munkit voi paistaa kookosrasvassa tai miedon makuisessa kasviöljyssä.

VAPPUMUNKIT

5 dl maitoa

50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tl kardemummaa

1 muna

14–16 dl vehnäjauhoja

100 g margariinia

PAISTAMISEEN:

1 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Valmista taikina tavallisen vehnätaikinan tapaan. Anna valmiin taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahtia. Leivo molemmista paloista tangot ja jaa kumpikin 17-18 palaan. Leivo palat pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota peitettyinä.

Tee kohonneisiin pulliin keskelle reikä ja muotoile rinkilöiksi.

Kypsennä padassa kuumassa rasvassa, noin 180°C:ssa molemmin puolin pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Nosta rinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Kierittele ne lämpiminä sokerissa.

Resepti: Martat