Vappuna saa herkutella – toimitus vinkkaa omat suosikkinsa vappubrunssille ja piknik-evääksi

0
Peggyn perunasalaatti sopii sekä vappubrunssille että piknik-evääksi. Se on myös herkullista grillimakkaran seuralaisena.

 

”Maailman paras perunasalaatti”

Tämä resepti löytyi sattumalta muutama vuosi sitten. Olin tavallisesti tehnyt vappubrunssillemme perunasalaattia, ja eräs vuosi ystävä vinkkasi, että eikös tämä ”maailman paras perunasalaatti” olisi hyvä. Linkki vei Iltasanomien nettisivuille, mutta alkuperäinen resepti on suomalaisesta ruokablogista Pieni punainen keittiö . Suolaisen ja makean suloinen liitto sai veden herahtamaan kielelle jo reseptiä lukiessa, joten tuumasta toimeen. Lopputulos oli jopa parempi kuin osasin kuvitella.

Sen jälkeen perunasalaatti on ollut erottamaton osa vappupäivän brunssiamme. Vaikka salaattia on aina tehty mieluummin saavi- kuin ämpärikaupalla niin jotenkin se on aina kadonnut kulhosta.

Hanna Hyttinen

Peggyn maukas perunasalaatti

1 kg uusia perunoita keitettynä
2 hapanta omenaa
2 pientä kevätsipulia tai 1 iso jos löytyy (talvella kelpaa ruohosipuli)
100 g fetaa
8 kevätsipulin lehdet (pitkät varret)
nippu persiljaa
35 g kapriksia tai makusi mukaan

Pese perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä.
Kuutio pieneksi kaikki raaka-aineet, paitsi feta. Murskaa feta käsin pieniksi muruksi.
Sekoita valmiiksi tehty kastike raaka-aineiden kanssa sekaisin.
Anna levätä jääkaapissa vähintään tunti, niin saat parhaimman maun salaattiin.

Kastike

200 g kermaviiliä
150 g crème fraîchea
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sinappia
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria makusi mukaan

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.

Koristeeksi

Kevätsipulin varsia suikaleina

Peggyn perunasalaatti sopii sekä vappubrunssille että piknik-evääksi. Se on myös herkullista grillimakkaran seuralaisena.

 

 

Juuri suuhun sopiva

Tänä keväänä eräällä juttukeikalla laitilalaisessa kodissa sain maistaa täytettyjä ruissipsejä. Tyylikkäät ja helppovalmisteiset coctailpalat sopivat niin juhlapöytään kuin arjen luksuksena naposteltavaksi.

Rouskuva kuori ja pehmeä täyte täydentävät toisiaan. Suosittelen syömään yhdellä haukulla. Täytteitä on monenlaisia, ja niitä voi kehittää itsekin lisää.

Iida Kauppi

Täytetyt ruissipsit tonnikala- tai savukalatäytteellä

pussi ruissipsejä, esimerkiksi sour cream -maustetut

täyte:

paketti aurinkokuivattua tuorejuustoa
purkki tonnikalaa (paloina) tai savukalaa
nippu tilliä
puolikkaan sitruunan mehu (tämän voi halutessaan jättää poiskin)
1 mieto chili (jos haluaa täytteeseen potkua)

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Täytä ruissipsit ja koristele tillillä. Herkuttele.

Täytetyt ruissipsit maistuvat niin auringonnousun kuin -laskunkin aikaan.

Helposti tehtäviä herkkunaposteltavia

Vapun herkutteluun sopivat mainiosti erilaiset helposti syntyvät ja erilaisia makumaailmoja tarjoilevat naposteltavat. Homma toimii hyvin myös silloin, jos vappukekkereitä järjestetään nyyttäriperiaatteella.

Tuoreista taateleista saa ihania herkkuja helposti. Niitä voi pyöritellä sellaisenaan esimerkiksi lakritsijauheessa, kaakaossa, suklaarouheessa tai kookoshiutaleissa. Taatelin pinta on kostea ja tahmainen, joten sen pintaan tarttuu hyvin. Taatelit voi myös täyttää esimerkiksi sinihomejuustolla tai muulla juustolla.

Jos tuore taateli ei ole tuttu tuote, ne löytyvät kaupasta samasta paikasta kuin esimerkiksi luumupussit ja kuivatut hedelmätkin.

Myös marengit syntyvät melko nopeasti, ainoastaan paistaminen kestää. Marengit on helppo maustaa ja ne sopivat hyvin myös juhlapöytään – ainakin onnistuessaan. Olen tehnyt marenkeja monestikin, mutta nyt ne epäonnistuivat ensimmäisen kerran eli taikinasta tuli jostain syystä liian löysää pursottamiseen.

Vaikka marenkien ulkonäkö ei ehkä silmä hivele, niin tekemieni Turkinpippurimarenkien maku oli mitä parhain. Turkinpippurirouheen sijaan voi käyttää vaikkapa Mariannekarkkirouhetta, tai puolittaa taikinan ja tehdä kumpiakin.

Solina Saarikoski

Turkinpippurimarengit

2 valkuaista
1,25 dl sokeria (voit käyttää erikoishienoa)
4 rkl turkinpippurirouhetta

Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella tai yleiskoneessa kuivassa kulhossa. Kun valkuaiset ovat vaahtoutuneet, lisää sokeria sekoittamista jatkaen noin ruokalusikallinen kerrallaan. Marenkitaikina on valmista, kun vaahto on kiiltävää ja paksua ja sokeri on sulanut. Lisää taikinaan varovasti ja nopeasti vaikkapa lusikalla kääntelemällä Turkinpippurirouhe. Liika vatkaaminen tässä vaiheessa saa marenkimassan löystymään (niin taisi käydä allekirjoittaneelle!).

Pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pieniä nokareita suurisuisella tyllalla. Voit kaataa tai sivellä esimerkiksi pullasudilla pursotinpussin reunoille varovasti elintarvikeväriä, jolloin marenkeihin tulee väriraitoja. Voit myös nostella marenkitaikinaa parin lusikan avulla nokareiksi uunipellille, ellet halua pursottaa. Voit koristella ennen paistoa esimerkiksi elintarvikevärillä ja nonparelleilla.

Paista marenkeja 120 asteessa noin 60–75 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa marenkien koko ja mitä pidempään marengit ovat uunissa, sitä kovemmiksi ne kypsyvät. Usein marenki on parhaimmillaan, kun se on päältä kova, mutta sisältä tahmea.

Helposti tehtävillä naposteluherkuilla saa tarjolle melko vaivattomasti monenlaisia makumaailmoja. Edessä lätsähtäneet, mutta mainion makuiset turkinpippurimarengit, takana vasemmalla lakritsitaatelit ja oikealla kaakaotaatelit.

 

Vappumunkit vaativat vain vaivannäköä

Vappumunkkien tekeminen ei paljon taitoa vaadi, sen sijaan vaivannäköä ja paistokrääsän sietokykyä. Peruspullataikina käy hyvin munkkeihin, mutta taikinaa voi myös tuunata: sitruunamunkit syntyvät lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta. Sokerin voi korvata fariinisokerilla. Pieni määrä kaakaojauhetta antaa munkkeihin suklaisuutta.

Munkit voi paistaa kookosrasvassa tai miedon makuisessa kasviöljyssä.

Teija Uitto

Vappumunkit

5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 muna
14–16 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

Paistamiseen:

1 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Valmista taikina tavallisen vehnätaikinan tapaan. Anna valmiin taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahtia. Leivo molemmista paloista tangot ja jaa kumpikin 17-18 palaan. Leivo palat pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota peitettyinä.

Tee kohonneisiin pulliin keskelle reikä ja muotoile rinkilöiksi.

Kypsennä padassa kuumassa rasvassa, noin 180°C:ssa molemmin puolin pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Nosta rinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Kierittele ne lämpiminä sokerissa.

Resepti: Martat