Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: Lakko uhkaa päivystystä ja kiireellistä hoitoa

0
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Tyksin johto on huolissaan potilaiden turvallisuudesta. Arkistokuva: Jori Liimatainen

Tehyn ja Superin lakko jatkuu keskiviikosta kello 6 alkaen. Paikalliset järjestöjen edustajat ilmoittivat, että heillä ei ole valtuuksia neuvotella suojelutyöstä tänään tiistaina 19. huhtikuuta.

Turun yliopistollisen keskussairaalan eli Tyksin johto on erittäin huolestunut potilaiden turvallisuudesta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa.

– Luvattu henkilöstömäärä on noin kymmenesosa siitä määrästä, jonka työnantaja on katsonut tarvittavan potilasturvallisuuden takaamiseksi, Turun yliopistollisen keskussairaalan vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö sanoo.

Tiedotteen mukaan ensihoidon ambulansseista ei kaikkia yksiköitä saada liikkeelle ja päivystys ruuhkautuu riittämättömän henkilöstömäärän takia.

– Huomenna aamulla alkava lakko heikentää merkittävästi sairaalan mahdollisuuksia hoitaa potilaita, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

– Pyrimme keskittämään voimavarat välittömässä hengen vaarassa olevien potilaiden hoitoon ja turvaamaan vuodeosastoilla olevien potilaiden hoidon. Vuodeosastojen toimintoja joudutaan tänään yhdistämään, Jyrkkiö sanoo.

Lääkärityövoimaa on lisätty päivystysvuoroihin turvaamaan potilaiden hoitoa.

– Syöpäleikkauksia, syövän lääke- tai sädehoitoa ei pystytä Tyksissä toteuttamaan. Leikkaushoitoa pystytään toteuttaman vain kiireisintä hoitoa tarvitseville, Tyksistä tiedotetaan.

Synnytysosaston henkilöstöä on vain puolet normaalista paikalla ja synnyttäjiä tullaan ohjaamaan myös muihin sairaaloihin, esimerkiksi Hämeenlinnaan ja Vaasaan, jotka ovat lakon ulkopuolella. Riskiraskauksien seurantaosasto on suljettu.

– Hätätilanteessa soita aina 112. Tyksin puhelinvaihde puh. 02 313 0000 toimii lakon aikana, mutta pitkään odotusaikaan on syytä varautua. Soita puhelinvaihteeseen myös, kun olet tulossa synnyttämään.