Voimanostajille kaksi SM-kultaa ja -hopeaa

0
Pekka Anttila paransi jalkakyykyn Suomen ennätystä peräti neljästi. Kuvassa Anttilan tyylinäyte lajista helmikuulta Laitilassa.

Juhani Marttala

Kaksi kultaa ja kaksi hopeista mitalia olivat West Coast Powerin laitilalaisnostajien saalis viikonvaihteessa Vierumäellä pidetyistä Suomen WPC-liiton voimanoston SM-kisoista.

Kultaa ottivat Pekka Anttila veteraaneissa ja Sami Vaskelainen miesten yleisessä sarjassa. Hopealle ylsivät nuoret Oskari Siirilä ja Veeti Tolvanen.

Toisin kuin normaalisti, tämänvuotisissa kisoissa palkintoja ei jaettu erikseen teinien ja nuorten sarjoissa, vaan he kisasivat yhdessä aikuisten avoimen luokan osanottajien kanssa painoluokkien parhaiden mitaleista. Veteraanit sentään kilpailivat omissa sarjoissaan.

Suomen ennätykset kuitenkin kirjattiin normaaliin tapaan ikäsarjoittain ja painoluokittain.

Ensimmäisenä kisapäivänä tulessa oli laitilalaisista normaalisti alle 23-vuotiaissa junioreissa kisaava Oskari Siirilä, joka kävi tasaisen taiston helsinkiläisen Oskari Simosen kanssa alle 100-kiloisten voitosta. Siirilä voitti aloituslajin jalkakyykyn tekemällä uuden nuorten Suomen ennätyksen 260 kiloa, jolla 13 vuotta vanha ennätys parani 17,5 kiloa.

Siirilä voitti myös penkkipunnerruksen tuloksellaan 157,5 kiloa ja johti Simosta jo 175 kilolla ennen päätöslajia maastavetoa. Simonen ratkaisi voiton edukseen viimeisellä maastavedolla 310 kilosta, jolla hänen yhteistuloksekseen kertyi 710 kiloa.

Siirilän viimeinen yritys 300 kilosta epäonnistui ja hänen parhaakseen jäi toisen 285. Kulta himmeni hopeaksi yhteistuloksella 702,5 kiloa.

Toisena kisapäivänä tulessa olivat WCP:n muut nostajat, joista 18-vuotias Veeti Toivonen teki neljä uutta nuorten Suomen ennätystä alle 75-kiloisten sarjassa. Jalkakyykyssä Toivonen kyykkäsi 145 kiloa ja penkiltä hän punnersi 85 kiloa. Maastavedossa Toivosen oma ennätys parani huimat 18,5 kiloa ja uusi SE on nyt 190 kiloa.

Toivosen yhteistulos 420 kiloa riitti poikkeuksellisen kilpailun hopeaan, sillä alle 75-kiloisten voiton vei häntä parikymmentä vuotta vanhempi seuratoveri Sami Vaskelainen yhteistuloksella 628 kiloa. Se on painoluokan miesten yleisen sarjan uusi Suomen ennätys.

Huippukuntoon itsensä virittänyt Vaskelainen teki kisassa kaksi muutakin Suomen ennätystä, joista ensimmäinen syntyi aloituslajissa jalkakyykyssä. Siinä kolmannella yrityksellä nousi 248 kiloa.

Toinen SE syntyi päätöslajissa maastavedossa, jossa se on nyt 257,5 kiloa. Penkiltä Vaskelainen teki myös kolme onnistunutta nostoa, joista viimeisellä nousi 122,5 kiloa.

Vaskelainen on kaksikymmentä vuotta kestäneen kilpailu-uransa aikana ottanut liki saman määrän Suomen mestaruuksia. Häntä selvästi enemmän niitä on tänä vuonna 57 vuotta täyttävällä seuran nestorinostajalla Pekka Anttilalla, jolle viikonlopun mestaruus oli jo 53:s.

– Laihdutus viidessä viikossa yli 90 kilosta alle 82,5-kiloisten sarjaan vaati veronsa ja tuntui erityisesti penkissä ja maastavedossa, Anttila arvioi. Silti hänelle kisasta jäi kultamitalin lisäksi muistoksi kaksi uutta Suomen ennätystä.

Jalkakyykyssä SE parani peräti neljästi. Ensimmäisellä nousi 170,5, toisella 180 ja kolmannella 190 kiloa. Tuomarit hyväksyivät ne äänin 2–1.

– Ylimääräisen neljännen kyykkäsin niin syvään, että siitä pitänyt jäädä kellekään jossiteltavaa, Anttila naurahti. Tuomarit hyväksyivätkin noston 195 kiloa äänin 3–0.

Penkiltä Anttila punnersi kolmannellaan 95. Maastavedossa hän teki vain kaksi yritystä, joista toisella nousi 212,5 kiloa. Sen myötä hänen yhteistuloksekseen tuli 497,5 kiloa, joka myös uusi Suomen ennätys.