Yleinen maskisuositus poistui Varsinais-Suomessa – Koronaepidemia on rauhoittumassa

0
Maskia voi edelleen käyttää oman harkintansa mukaan. Arkistokuva: Riitta Salmi

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti perjantaina luopua yleisestä maskisuosituksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aikaisemman päätöksen mukaisesti. Maskia tulee edelleen käyttää kodin ulkopuolella, jos on hengitystieinfektion oireita tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle skeä julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeutuu koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin. Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka.

Maskin käyttöä suositellaan Varsinais-Suomessa kuitenkin edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä, ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä, iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.

– Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Työpaikoilla voi olla edelleen työnantajan tarkempia ohjeistuksia ja niistä päättää työnantaja.

Epidemia on rauhoittumassa


Koronaviruspositiivisten potilaiden uudet hoitojaksot Tyksin sairaaloissa ovat vähentyneet jo neljän viikon ajan. Tällä hetkellä Tyksissä on 23 koronapotilasta, joista 17 on hoidossa koronavirusinfektion vuoksi, kuudella potilaalla koronavirus on lisälöydös. Teho-osastoilla ei ole nyt koronapotilaita.

Iäkkäillä on yhä paljon tartuntoja ja perusterveydenhuollon osastoilla on vielä runsaasti koronapotilaita. Hoivalaitoksissa on viime viikkoina esiintynyt epidemioita.

– Koronavirusepidemian aiheuttama uhka terveydenhuollon kantokyvylle on viimeinkin hiljaksiin vähentymässä epidemiatilanteen parantuessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.