”Aika hyvä nainen”–Laitilalainen Anna-Liisa Mutkala ehti työskennellä lähes 38 vuotta kehitysvammaisten ohjaus- ja hoitotyöss

0
Anna-Liisa Mutkala kävi kyselemässä kuulumisia kaikilta

Huhtikuun alusta eläkkeelle jäänyt Anna-Liisa Mutkala pääsi vihdoin toukokuussa juhlimaan elöiköytymistään työkavereiden ja Pajutien asumisyksikön asukkaiden kanssa. Odotettujen juhlien lykkääntymisen syy on ollut, mikäs muukaan kuin korona.

Pajutien asumisyksikön asukas Matti Heiskanen luovutti kukkakimpun Mutkalalle ja Lasse Peltola ilmoittautui puheen pitäjäksi.

Hän käveli Mutkalan eteen ja toivotti.

– Hyvää vointia sinulle!

Hänen ytimekkäälle puheelleen annettiin raikuvat aplodit. Salme Virtanen ja Outi Huhtala esittivät Mutkalalle laulun, minkä jälkeen virallinen ohjelma oli ohitse. Mutkala kävi kyselemässä muidenkin asukkaiden kuulumisia yksitellen ennen kuin väki pääsi hakemaan kakkua ja kahvia tarjoilupöydästä.

Oman kakkupalasensa ja kahvikuppinsa ääressä Anna-Liisa Mutkala pääsi tutkimaan korttia, jonka asukkaat olivat tehneet.

– Aika hyvä nainen, hän luki kortista eräät terveiset ja nauroi, – tämä on hyvä.

Kesällä Mutkalalla olisi tullut 38 vuotta täyteen siitä, kun hän aloitti ohjaajana Laitilan Työkeskuksessa.

– Muutin Laitilaan Forssasta, jossa tein kehitysvammaisten kanssa töitä työkeskuksessa.

Mutkala kertoo olevansa käsillä tekijä. Aluksi hän toimikin kehitysvammaisten työkeskuksessa käsityön ohjaajana.

– Kehitysvammaiset ovat välittömiä ja aitoja ihmisiä. Se on yksi syy, joka on saanut jäämään alalle.

Hän työskenteli työkeskuksessa viitisen vuotta ennen kuin haki Anttilanhoviin ohjaajaksi.

– Minusta tuntui, että haluaisin sellaistakin työtä tehdä. Pääsin siihen paikkaan ja sillä tiellä nyt ollaan.

Aluksi Mutkala työskenteli ohjaajana, jonka töihin kuului vapaa-ajan ohjaaminen.

– Paljon tehtiin reissuja, leirejä ja retkiä.

Ohjaustyö on vaihtunut vuosien myötä hoitajan työksi. Mutkala opiskeli lähihoitajaksi.

– Jäin eläkkeelle hoitajan toimesta. Hoitajan työkin on sellaista, että jos vain intoa riittää, niin paljon saa tehdä muutakin.

Lähes 38 vuotta ovat pitäneet sisällä monenlaisia muutoksia alalla.

– Kun aloitin, tuntui, että rahaa oli valtavasti. 90-luvun laman myötä henkilökuntaa vähennettiin asumisyksiköstä, ja osa siirrettiin esimerkiksi Paimioon töihin. Sen jälkeen työnkuva muuttui asumisyksikössä siihen, että kaikki tekee kaikkea.

Sote-uudistuksen tuomia muutoksia Mutkala ei ehdi näkemään läheltä, sillä kehitysvammaisten asumispalvelut siirtyvät muiden sote-palveluiden mukana uusille hyvinvointialueille vasta vuodenvaihteessa.

Myös tietotekniikan ja sen myötä asioiden kirjaamisen merkitys on vuosien varrella kasvanut. Mutkala kertoo muistavansa kansiot, joihin tehtiin päivän jälkeen rivin tai parin kirjaukset. Nykyisin työhön kuuluvat olennaisesti erilaiset hoitosuunnitelmat ja niiden päivittäminen.

– Tietotekniikan käyttäminen vie päivästä ison osan. Kun tulin, oli sininen tai punainen kansio, johon kirjattiin siltä päivältä päällimmäiset asiat. Nyt tehdään suunnitelmia, joita pitää päivittää.

Ensimmäinen eläkeläiskesä kuluu varmasti osittain Mutkaloiden kuivan maan mökillä.

– Minulla on siellä kangaspuut, joilla kudon mattoja. Meillä on puutarha, jota tykkäämme laittaa.

Reissujakin on luvassa, sillä Mutkalan lapset asuvat eri puolilla Suomea. Yksi asuu Lempäälässä, toinen Ylivieskassa ja Kuopiossa asustaa perheenjäsen, johon Mutkalat eivät ole vielä päässeet tutustumaankaan.

– Pojalle syntyi lapsi, jota emme ole ehtineet vielä nähdä.

Lisäksi Mutkalat ovat myös kunnostaneet vuoden 1978 asuntovaunun, jolla olisi tarkoitus tehdä ainakin lyhyempiä, mahdollisesti viikonlopun mittaisia reissuja tulevana kesänä.

ON suunnitteilla vähän pidempiäkin matkoja.

– Kyllä meillä haaveissa on, että Aurinkorannikollekin matkustetaan.

Mutkala uskoo ikävöivänsä erityisesti työkavereitaan.

– Tosin vuorotyössä voi mennä pitkäänkin ennen kuin näkee tietyn tyypin, mutta aina täällä on ollut joku kenen kanssa puhua. Asukkaat ovat jo sen verran iäkkäitä, että heistä kaikki eivät kommunikoi niin paljoa. Työkavereilta saa vastakaikua.

Ikävä saattaa syksyllä helpottaa. Mutkala on nimittäin luvannut, että silloin hänelle voi soittaa, jos tilapäiselle työvoimalle on tarvetta.