Apua voi hakea ilman lähetettä – Mielenterveys- ja päihdeyksikkö palvelee uusissa tiloissa Laitilan keskustassa

0
Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikössä työskentelevät sairaanhoitajat Piia Mustonen (vas.), Raija Mönkönen, Nina Rosvall ja vastaava sairaanhoitaja Tiina Nurmela.

Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikkö on toiminut jo reilun kuukauden ajan Keskuskadun ja Urheilutien kulmassa olevissa tiloissa.

Yksikköä johtava vastaava sairaanhoitaja Tiina Nurmela kertoo, että yksikössä työskentelee neljä sairaanhoitajaa. Lisäksi psykiatrian erikoislääkäri palvelee kerran joka viikko sekä joka toinen viikko kaksi kertaa viikossa. ​Yksikössä on myös terveyskeskuslääkärin vastaanotto kerran viikossa.

Huhtikuussa avoimeksi laitettu psykologin virka on edelleen täyttämättä.

– Hakuaikaa on päätetty vielä jatkaa. Kun saamme psykologin rekrytoitua, olisi kaikki paikat täytetty.

Nurmelan mukaan asiakkaat ovat löytäneet tiloihin hyvin. Tilat myös palvelevat hyvin yksikön tarpeita ja jokaiselle työntekijälle löytyy oma huone.

Lisäksi tiloissa on yksi tyhjä huone, johon voi tulevaisuudessa siirtyä yksikköön mahdollisesti tuleva sosiaalityöntekijä.

– Tästä ei lopu tilat heti kesken.

Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikön palvelut ovat maksuttomia. Ainoastaan peruuttamattomasta ajasta voidaan lähettää lasku.

– Mielenterveysasioista puhutaan enemmän kuin ennen, mutta ihmisillä voi edelleen olla kynnys hakea apua.

Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikköön tuleva ei tarvitse lääkärin lähetettä. Nurmela kannustaakin olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä.

– Tapaamisessa kartoitetaan yhdessä riittääkö yksi kerta vai onko tarvetta useammille käynneille, hän rohkaisee.

Tarjolla on keskustelumahdollisuus sairaanhoitajan kanssa.

– Keskusteleminen on terapeuttista työskentelyä, jonka aikana yhdessä mietitään ratkaisuja.

Keskustelun aikana kartoitetaan myös, onko asiakkaalla tarvetta esimerkiksi lääkärin vastaanotolle.

Jo yli kahden vuoden ajan jatkunut koronapandemia oli vasta osoittanut orastavia rauhoittumisen merkkejä, kun Euroopassa syttyi sota. Nurmela myöntää, että nykyhetkessä on paljon kuormittavia asioita.

– Juuri kun koronaan ehdittiin jotenkin tottua, alkoi sota. Ihmiset ovat kuormittuneita ja huolissaan.

– Päihdeongelmista kärsivillä tuntuu olevan vielä korkeampi kynnys hakea apua.

Esimerkiksi alkoholinkäyttäjä voi ajatella pitkään, että tässähän on kaikki hyvin jos voi esimerkiksi käydä töissä tai pitää taukoa juomisesta.

– Mutta tauonkin aikana ajatukset voivat pyöriä sen ympärillä, että milloin saa taas juoda.

Päihdeongelmiin on tarjolla keskusteluapua sekä tarvittaessa lääkehoitoa. Lisäksi asiakas voidaan ohjata vertaistuen piiriin.

– Ja jolleivät avohoidon keinot auta, voidaan miettiä myös vieroitushoitoa tai kuntoutusta. Usein avohoito kuitenkin riittää.