Arki ensin tutuksi, sitten opintielle– Laitilan Porttiin avatussa päiväkodissa opetellaan vielä varhaiskasvatuksen päivärytmiä

0
Legojen rakentaminen on Kukot-ryhmässä mieluista puuhaa. Oleksandra Bohdanovych (vas.), Sofia Yatsenko ja

Laitilan kaupunki avasi kaksi viikkoa sitten uudet päiväkotitilat, joihin on sijoitettu muun muassa Ukrainasta Laitilaan tulleiden perheiden lapsia. Laitilan Portissa sijaitsevat tilat ovat olleet päiväkotikäytössä aikaisemminkin.

Laitilan Porttiin avattu päiväkoti on Pähkinäpensaan päiväkodin alainen. Varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalosen mukaan kaikille halukkaille ukrainalaisperheille on voitu tarjota varhaiskasvatuspaikka. Jalosen mukaan Laitilan Portin päiväkoti on kuitenkin nykyisellä henkilöstömäärällä täynnä.

Uudessa päiväkodissa harjoitellaan toistaiseksi vielä varhaiskasvatuksen päivärytmiä sekä tutustutaan toisiin lapsiin ja ryhmän aikuisiin. Suomen kielen opetus ja varsinainen varhaiskasvatusopetus alkavat, kunhan arki on tullut tutuksi.

Laitilan Portissa häärivät omissa tiloissaan Kukot, Kanat ja Tiput. Perältä löytyvässä Kukot-ryhmässä leikkivät päiväkodin vanhimmat eli 5–6-vuotiaat lapset. Aamupalan jälkeen pelataan lautapelejä, kootaan legoja, kokataan leikkikeittiöllä tai piirretään.

– Ihan hyvin meillä on toiminta lähtenyt käyntiin. Lapset tuntuvat ottaneen paikan omakseen, Kukot-ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja Pauliina Haarre kertoo.

Kukot-ryhmässä on kirjoilla 23 lasta, joista 20 on ukrainalaisia ja loput suomalaisia. Kielihaasteita helpottaa Haarren mukaan se, että ryhmässä on päteviä ohjaajia ja avustajia, jotka hallitsevat ukrainan kielen.

Sofia Yatsenko , 5, kokoaa legoja yhdessä avustaja Tetiana Kravchukin ja muiden lasten kanssa. Se onkin hänen mielestään yksi hauskimmista puuhista päiväkodissa.

– Pidän myös isoista palikoista, joita voi koota, ja ulkoilusta leikkipuistossa, Sofia kertoo Kravchukin tulkkaamana.

Suomea Sofia on oppinut muutaman sanan verran. Esimerkiksi kiitos ja moi sujuvat jo suomeksikin.

Iloinen kiitos huikataan myös Kanat-ryhmässä, kun maatilaleikkiin uppoutuneet Yeva Pryshchepa, Aria Mast ja Anhelina Oliinyt kiittävät toimittajaa kuvan ottamisen jälkeen. 19-lapsisen Kanat-ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja Julia Lukkalan mukaan uuden päiväkodin ensimmäiset viikot on sujunut yllättävän hyvin.

– Totta kai tässä on ollut alkuun opettelemista, mutta päivä kerrallaan mennään ja opetellaan päiväkodin päivärytmiä, hän lisää.

Kuvakortit auttavat, kun opetellaan arjen toimintaa.

– Jos yhteistä kieltä ei ole, korteista on iso apu, Lukkala sanoo.

Tiina Yli-Antolan mukaan henkilökunnassa on monipuolista kieliosaamista, joka on auttanut sekä lasten että heidän vanhempiensa kanssa kommunikoinnissa. Yli-Antolan mukaan on tärkeää, että tieto kulkee sekä vanhemmilta päiväkotiin että toisin päin.

– Voimme kertoa mitä päivän aikana on tehty ja vanhemmat voivat kertoa, mitä he pitävät tärkeänä, Yli-Antola kertoo.

Yli-Antola on osalle lapsista tuttu hoitaja jo Päiväkoti Mäntykodosta, josta lapset siirtyivät Laitilan Porttiin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että osalla lapsista on kaksi kuukautta enemmän kokemusta päiväkodin arjesta. Myös suomen kieli on osalla harjaantunut Mäntykodossa.

– Ryhmässä on monentasoista suomen kielen osaamista, Lukkala kertoo.

Lapset eivät aina kuitenkaan tarvitse yhteistä kieltä leikkeihinsä.

– Lapset ymmärtävät toisiaan ilman yhteistä kieltäkin, vaikka välillä tulee ymmärtämisen kanssa vaikeuksia. Mutta kyllä useimmat ennemmin leikkivät samaa kieltä puhuvien lasten kanssa.

Lukkala kehuu kovasti henkilökunnan keskinäistä yhteistyötä.

– Se on todella tärkeää, että tiimi toimii hyvin.

Ja kunhan arkiset askareet ovat tulleet tutuiksi, opettajana toimiva Lukkala pääsee varsinaiseen opetustyöhönkin.

Välioven takana pienten Tipujen leikki on jo hyvässä vauhdissa. 1–2-vuotiaiden ryhmässä istuskellaan lelujen ääressä yhdessä ryhmän aikuisten kanssa. Myös päiväkodin kuopukset ovat aloittaneet päiväkodin arkeen tutustumisella.

– Nämä ovat niin pieniä, että tärkeintä täällä on syli, varhaiskasvatuksen opettajan sijaisena toimiva Jenni Vuorijärvi-Luotonen kertoo.

Ryhmässä on kymmenen lasta ja neljä aikuista. Kaksi lasta on ukrainalaisia, kolme suomalaisia ja loput edustavat montaa eri maata. Ryhmä on siis varsin kansainvälinen. Osa on tutustunut toisiinsa ja päiväkotielämään jo Mäntykodon päiväkodissa, joka sijaitsi paloaseman rakennuksessa nuokkarin vanhoissa tiloissa.

– He tulivat tänne uuteen tilaan ja näyttivät toteavan, että kyllä me tämä osataan, ryhmän aikuiset hymyilevät.

Lisää kuvia Laitilan Portin päiväkodin aamupäivästä Laitilan Sanomien nettisivuilla laitilansanomat.fi

Nuokkari jatkaa Keulan tiloissa vuoden loppuunNuorisopäällikkö Noora Manteren mukaan paloaseman talolla sijaitsevat edelleen nuorisotyöntekijöiden työhuoneet ja joitain nuorten ryhmiä toimii niissä jo kevään aikana. Nuokkari jatkaa kuitenkin vuoden loppuun asti Keulan tiloissa.

– Päätämme elokuussa, jatkammeko 2023 alusta avointa toimintaa Keulalla vai paloasemalla, Mantere kertoo.