Epidemia rauhoittumassa, silti kymmenkertainen määrä koronaa viime kevääseen verrattuna

0
Koronatestejä kotona tehdään yhä ahkerasti. Arkistokuva: Riitta Salmi

Koronaepidemia on vähitellen rauhoittumassa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa. Tapauksia todetaan kuitenkin yhä runsaasti, keskimäärin 250 päivässä. Vuosi sitten samaan aikaan todettiin keskimäärin 30 tapausta päivässä. Kaksi vuotta sitten samaan aikaan todettiin vain noin neljä tapausta päivittäin.

– Toinen vertailukohta on influenssaepidemia, joka nyt on nostanut päätään. Influenssatapauksia on todettu Tyksin mikrobiologian laboratoriossa noin sata toukokuun aikana alueellamme, eli koronaa on yhä paljon enemmän liikkeellä kuin influenssaa, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Sairaalahoidon kuormitus on pysynyt kuukauden ajan melko tasaisena. Tyksin sairaaloissa on päivittäin 15–20 potilasta koronavirusinfektion hoidossa ja lisäksi saman verran potilaita, joilla koronavirus on lisälöydös. Tiistaiaamulla teho-osastolla ei ollut yhtäkään koronapotilasta.

– Muihin Pohjoismaihin verrattuna tilanteemme on toki huonompi, mutta näilläkin luvuilla on mahdollista elää ja toimia varsin normaalisti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Tähän vaikuttaa erityisesti hyvä rokotuskattavuus ja omikron-variantin yleensä aiempia variantteja lievempi taudinmuoto.

Sairaalan vierailuohjeita kevennettiin

Tyksin sairaaloiden vierailuohjeita kevennettiin tiistaina. Enää ei tarvitse soittaa etukäteen ja sopia vierailusta, vaan sairaalaan voi tulla normaaleina vierailuaikoina. Hoitavan yksikön ohjeita vierailun ajankohdan ja suojautumisen suhteen pitää kuitenkin noudattaa. Sairaalan hoitotiloissa vierailevien tulee olla terveitä ja käyttää kasvomaskia.