Finnbrode sen osoittaa, haaveet voivat toteutua

0
Tavallisesti Japi pysyy painon puolella ja Merja hoitaa brodeerauksen, mutta kun kiirettä pukkaa niin toista käydään auttamassa.

Arto Kanerva

Finnbroden toiminnan alkaessa 20 vuotta sitten Jarmo (Japi) ja Merja Friberg hyppäsivät käytännössä tyhjän päälle jättäen päivätyönsä ja ryhtyessään yrittäjiksi alalle, josta eivät tienneet oikeastaan yhtään mitään. Japi oli komennustöissä telakoilla ja Merja laitilalaisen Navalin palveluksessa.

– Kyllä silloin tuli moni työkaveri ja tuttu sanomaan, ettei vakituisesta työstä kannata lähteä, kun tuo yrittäjäksi ryhtyminen jää kuitenkin kokeiluksi, ja vielä aika lyhyeksi, Merja muistelee. Vaan toisin kävi. Finnbrode on edelleen pystyssä, kun alalta on kaatunut moni isokin firma.

Yrittäjyys olisi tosin Merjan mukaan saattanut jäädä lyhyeksi kokeiluksi, ellei Japilla olisi ollut 30 vuoden mittainen jääkiekkotausta. Sitä kautta Finnbrode sai heti alkuun asiakkaita.

Kova suoritus on sekin, että avioparilla on yhteinen työpaikka, ja vielä 20 vuoden jälkeenkin he tulevat silmin nähden hyvin toimeen keskenään.

– Meillä on edelleen asiakkaita, joiden kanssa ollaan oltu tekemisissä alusta asti ja uusia asiakkaita, firmoja, joukkueita ja yhdistyksiä, tulee melkein joka viikko. Sellainen normaali tilauskanta on viikko tai pari, joskus on ollut jopa yli 3 kuukaudeksi töitä jonossa. Korona-aika oli tietysti pahinta, silloin mentiin päivä kerrallaan, Japi kertoo.

Pariskunnalla meni ennen Finnbroden perustamista sellaiset viisi vuotta miettiessään, mitä tekisivät. Heillä oli halu tehdä jotain yhdessä ja lopulta yritys syntyi eteen tulleesta tarpeesta. Japi veti urheilujoukkuetta ja siinä tarvittiin paitaa ja lippistä.

– Tavarat olivat kalliita ja lisäksi huonosti tehtyjä. Tuli mieleen, että eikös noita itsekin osaisi tehdä.

Japi ja Merja ovat alusta asti olleet tarkkoja oman työnsä jäljestä ja lopputuloksesta, vaikka asiakas ei välttämättä mitään huomaisikaan.

– Alkuun tuli jätesäkkikaupalla sutta ja sekundaa ja tarkkoja yritämme olla edelleen. Aloittaminen on hyvin muistissa, samat periaatteet ovat pysyneet ja edelleen teemme myös yksittäiskappaleita, sillä eihän joku yhden miehen firma tarvitse 50 lippistä, Merja toteaa.

Aivan alussa asiakkaita oli pyöreät nolla kappaletta, ja kun tilauksia alkoi tulla, oli 20 kappaleen tilaus kova juttu.

– Mitään starttirahaa emme saaneet, kun kerran molemmilla oli vakituinen työpaikka. Ensimmäinen tarviketilaus tehtiin kesälomarahoista, Japi muistelee.

Finnbroden toiminta alkoi Hartikkalassa, omakotitalon autotallissa. Muutama muutto on takana ja nykyisissä tiloissa Keskuskadun varrella töitä on tehty vuodesta 2005 lähtien. Tila on käynyt ahtaaksi, kun koneita on tullut lisää ja tavaraa on paljon.

Finnbrodessa on myös myymälä, josta löytyy paljon tekstiilejä. Muutto isompaan toimitilaan ei kuitenkaan ole mielessä, se olisi pitänyt Japin mukaan tehdä jo vuosia sitten.

– Ensin meillä oli yksi brodeerauskone, nyt niitä on kolme. Painotyöt aloitettiin vuonna 2006 yhdellä prässillä, nyt niitäkin on useampia eri käyttötarkoituksiin, yksi liikuteltavakin minkä kanssa olen lähdössä taas pesisleirille, Japi kertoo.

Työn kun ottaa tosissaan ja haluaa palvella asiakkaita, se saattaa joskus kostautua. Japilla meni yhdeksän vuotta ilman päivääkään lomaa, pitkiä päiviä, työ aina mielessä, nukkuminen ja syöminen enemmänkin satunnaista.

– Sitten kerran kroppa sanoi stop, muisti meni kuukaudeksi ja todettiin vakava burn out. Sen jälkeen olen tajunnut vapaa-ajan ja loman pitämisen tärkeyden ja ymmärtänyt, ettei ihminen veny mihin tahansa. Asiakkaat soittavat välillä vieläkin kysyäkseen, että olenko muistanut ja varmaan kahdeksan kertaa kymmenestä muistutus on ihan aiheellinen.

Työnjaoksi on tullut sellainen, että Merja hoitaa brodeeraukset ja Japi painotyöt. Tosin tarvittaessa käydään toisen osastolla auttamassa.

– Painotyötkin vaativat keskittymistä, kun pitää saada paitaan oikea nimi ja numero ja oikeanlainen logo hihaan. Brodeeraus sen sijaan vaatii erikoisosaamista, jonka oppimisessa menee aikaa. Lopputulokseen vaikuttaa tietysti ohjelma, minkä avulla kone tekee brodeerauksen, mutta millaista lankaa, neulaa ja taustakangasta käytetään vaikuttavat myös paljon. Brodeeraus on lopulta pitkälti käsityötä, vaikka kone sen viimeisen vaiheen tekeekin, Japi kertoo.

Kuten monella muullakin alalla, niin brodeeraus- ja painotöissäkin aikataulut ovat kiristyneet ja tavaran saanti on hidastunut, hiukan hankalaa kun asiakkaat ovat tottuneet nopeisiin toimituksiin.

– Monella muulla firmalla on minimitilausmäärät ja kolmen viikon toimitusaika, mutta tämä taitaa olla enemmänkin luonnekysymys, kun haluamme palvella ja auttaa asiakkaita.