Hyvä palvelu tuo asiakkaat takaisin – Mika Lainio on myynyt urheiluasuja ja välineitä 40 vuoden ajan

0
Mika Lainion apuna liikkeessä on 5-vuotias pikkuherrasmies Max, joka esittelee tuotteita aivan kauppiaan elkein.

Mika Lainion sukulaiset pyörittivät 1980-luvulla Laitilassa sisustus- ja urheilukauppaa. Kun Lainio sukulaispoika oli, niin häntä pyydettiin auttamaan urheiluliikkeeseen.

– Vuonna 1982 olin ensimmäistä kertaa töissä urheiluliikkeessä ja tässä sitä vielä ollaan, Jump Sportin yrittäjä Mika Lainio hymyilee.

40 vuotta on vierähtänyt nopeasti. Lainio opiskeli autonasentajaksi ja lähti töihin Saab-Valmetille. Vaikka hän teki vuorotöitä autotehtaalla, hän kävi silti auttelemassa myös sukulaisten liikkeessä. Lopulta autotehdasura jäi vain viiteen kuukauteen, kun hän irtisanoutui ja lähti kokoaikatyöhön liikkeen urheilupuolelle.

– Kai siinä suurin syy oli, että pelasin jääkiekkoa ja sitä oli vaikea sovittaa yhteen vuorotyön kanssa, Lainio tunnustaa.

Mika Lainio on kokenut urheiluliikkeen myös omakseen. Kun hän on aina harrastanut urheilua, urheiluasut ja välineet ovat tuttuja. Mitä enemmän niistä on karttunut tietoa, sitä paremmin Lainio on osannut auttaa asiakkaita.

– Paras kiitos on, kun asiakas tulee uudestaan liikkeeseen. Tavoitteena ei ole vain myydä, vaan saada asiakas tyytyväiseksi.

Tällä motolla nyt yrittäjänä toimiva mies on pyörittänyt Jump Sportia ja pitänyt sen pystyssä, vaikka maailma ympärillä on muuttunut. Vuodesta 1991 lähtien Mika Lainio on ollut yrittäjä.

– Yksin liikkeessä olen ollut jo vuodesta 1988, kun sukulaiset keskittyivät yritykseensä Raumalla.

Yrittäjyys on elämäntapa. 40 vuoden aikana Lainio on pitänyt lomaa vain viikon vuodessa. Sairaspäiviä ei ole kertynyt paria vatsatautipäivää enempää. 90-luvun lama näkyi kaupanteossa, mutta kivijalkaliike piti pintansa. Kauppakeskus Mylly avattiin Raisiossa 2001 ja sen jälkeen se on vain kasvanut. Kauppakeskus vetää asiakkaita myös Vakka-Suomesta.

– Sinnehän ajaa Kasitietä nopeasti.

Se Lainion mieltä on lämmittänyt, että moni asiakas on käynyt Myllyssä ja tullut sitten kuitenkin ostoksille hänen liikkeeseensä.

– Asiakkaat ovat sanoneet, että kun ne eivät siellä osaa kertoa tuotteista. Asiakkaat kaipaavat asiantuntevaa palvelua ja sitä ei isoissa liikkeissä aina saa, jos on opiskelijoita iltavuorossa tai jotain kausiapua.

Mika Lainion apuna on kaupassa usein hänen vaimonsa Mia ja välillä myös joku lapsenlapsista. Tänään kaupassa esittelee paitoja kauppiaan elkein 5-vuotias Max.

– Max tykkää järjestellä tavaroita. Tyhjennämme hänen kanssaan usein yhdessä kuormaa, Mia hymähtää.

Lainiolle yrittäjyyden lisäksi oma perhe on tärkeä. Omia lapsia on kaksi ja lapsenlapsia nyt kaksi. Perhe on hyvin liikunnallinen. Poika pelaa jääkiekkoa mestiksessä ja tytär on pelannut ringetteä, kuten äitinsä. Mika ja Mia Lainio ovat tuttu pari jäähallilla, Mika on valmentanut jääkiekkoa ja Mia ringetteä.

– Nykyisin tulee lenkkeiltyä, hiihdettyä, pelattua tennistä ja ennen koronaa käytiin Mian kanssa lavatansseissa, Mika esittelee liikuntarepertuaaria.

Mia listaa perään vielä puutarhatyöt.

– Ilman Mikaa meidän piha ei olisi yhtään niin hienossa kunnossa kuin mitä se on, hän kehuu puolisoaan.

Sitä perheessä on mietitty, että miten erikoisliikkeen käy, kun maailma muuttuu. Korona-aikana verkkokauppa kasvatti myyntiään ja nuoremmat asiakkaat tilailevat netistä tavaraa.

– Olen aina luottanut siihen, että hyvä palvelu on kivijalkaliikkeen valttikortti. Nyt en ole enää ihan varma, Lainio sanoo.

Ovi käy kuitenkin sen verran tiuhaan tahtiin tänään, että ehkä se tästä jälleen, kun korona hellittää.

– Vaikka kyllähän tuo Ukrainan sotakin vaikuttaa. Ostavatko asiakkaat kuten ennen, Mika miettii.

– Moni asiakas sanoo, että haluaa tukea näitä Laitilan liikkeitä, etteivät ne vain lopettaisi. Toivottavasti niin jatkossakin, hän sitten toteaa.