Hyvinvoinnin edistämiseksi

0

Laitilan kaupunki antoi kuntalaisten päättää, miten 100 000 eurolla saataisiin parhaiten edistettyä ikäihmisten hyvinvointia. Kansa puhui lopulta niin viisaasti, että kaupunki päätyi toteuttamaan kaikki toteuttamiskelpoiset hankkeet.

Lista oli pitkä, konkreettinen ja niin monipuolinen, että sieltä löytyy varmasti lähes jokaiselle jotakin. Vielä tänä vuonna hoivamusiikki soi asumisyksiköissä, elokuvateatterissa alkavat tiistain seniorinäytökset, yhteislaulu kajahtaa ja halukkaat ikäihmiset pääsevät myös perehtymään it-laitteisiin.

Hyvinvoinnin lisääminen on sikäli vaikea tavoite, että eri ihmisillä eri asiat lisäävät hyvinvointia. Toiset tarvitsevat hengähdystauon, toiset virkistävää tai jopa haastavaa tekemistä. Hyvinvoinnin kasvattaminen oli siksi oivallinen tapa osallistavan budjetoinnin käyttöönoton teemaksi. Toivottavasti mahdollisimman moni toive tuli kuulluksi.

Aihe on myös suorastaan polttavan ajankohtainen. Korona on nimittäin aiheuttanut trendikkäästi ilmaisten hyvinvointivajetta, eivätkä ikäihmiset ole päässeet ainakaan vähimmällä. Liikunnalle, kulttuurille ja erityisesti yhdessä olemiselle on kansallinen tarve, joka toivottavasti saadaan yhteistuumin täytettyä.

Yksi haaste on kuitenkin se, miten kertaalleen kotiin jääneet ja mahdollisesti edelleen koronan leviämistä jännittävät ihmiset saadaan uudelleen liikkeelle. Toiset ovat varmasti odottaneet tapahtumia innolla, mutta on niitäkin, joita tilanne edelleen jännittää eikä jännitystä helpota uutiset siitä, että koronaa on edelleen runsaasti liikkeellä. Tällaisessa tilanteessa täytyy puntaroida eri vaihtoehtojen riski. Masennuksen tai liikkumattomuuden vaaroja ei myöskään pidä vähätellä.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi