Jätteiden käsittelyssä vaihtoehtoja – Sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää biojätteiden erilliskeräyksellä tai kompostoinnilla

0
Kun biojätteet kompostoi omalla tontilla, sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää.

Lukijavinkki

Saako omalla pihalla polttaa roskia ja risuja? Voiko omakotitaloasukas pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä, jos hankkii kompostorin?

Laitilan Sanomien lukija pyysi toimitusta selvittämään jätteiden käsittelyä, joka vaatiikin aikamoista asiantuntemusta.

Esimerkiksi risuja saa polttaa vähäisiä määriä, mutta vain keskustan ulkopuolella:

– Laitilan kaupungin jätehuoltomääräyksissä todetaan, että taajama-alueen ulkopuolella saa omalla kiinteistöllä polttaa avopolttona vähäisiä määriä risuja, oksia, olkia, kaisloja ja lehtiä sekä paine- ja pintakäsittelemätöntä puutavaraa. Muiden jätteiden avopoltto on kielletty, ympäristöpäällikkö Tuija Kailaste sanoo.

Sitä jätehuoltomääräyksissä ei ole määritelty, minkälaisessa astiassa tai paikassa risuja ja oksia saa polttaa ja miten savuhaittoja pitäisi ehkäistä.

Kiinteistön lämmitykseen käytettävässä tulipesässä saa polttaa käsittelemätöntä, puhdasta ja kuivaa puutavaraa, risuja ja oksia sekä pieniä määriä hyötykäyttöön soveltumatonta paperia ja keräyskartonkia.

Samainen lukija kyseli, mihin kompostori-ilmoitus on tehtävä. Biojätteen kompostoinnista tai erilliskeräyksestä tulee tehdä ilmoitus, mikäli kiinteistö haluaa, että sekajäteastia tyhjennetään kesäaikana kuuden viikon ja talviaikana kahdeksan viikon välein.

Laitilassa kompostori-ilmoitukset kerää Jätehuolto Helistölä. Toimitusjohtaja Jarno Helistölä kertoo, että ilmoitukset kompostorista voi ilmoittaa heidän asiakaspalveluunsa ja ne kirjataan kaupungin rekisteriin.

– Tästä tulee vielä ohjeistukset, kunhan ne valmistuvat. Kompostorin käyttö antaa muutosmahdollisuuden sekajäteastian tyhjennysväleille.

– Kuntalaisilta emme ole biojätettä ottaneet vielä vastaan. Käytännössä se olisi mahdollista, mutta tuskin niitä kukaan haluaa kiikuttaa meille. Biojätteen keräilyä ollaan laajentamassa, se tuo mahdollisuuden erilliskeräykseen kiinteistöiltäkin ainakin taajama-alueella, Helistölä kertoo.

Hän suosittelee biojätteille kimppakeräyksiä, koska biojätteiden tyhjennysvälit ovat lyhyitä.

Sekajäteastian tyhjennysväli on yleensä kerran kahdessa viikossa. Sekajäteastian tyhjennysväliin voi hakea pidennystä, jos jätemäärä on vähäinen, hyötyjätteet lajitellaan ja biojäte kerätään erikseen tai kompostoidaan lämpöeristetyssä kompostorissa. Sekajäteastian tyhjennysväli voi olla enintään kahdeksan viikkoa.

Jos hankkii kompostorin, myös sen sijoittamiseen tontilla on säännöksiä. Laitilan kaupungin jätehuoltomääräysten mukaan kompostori on sijoitettava niin, että sen käytöstä ei aiheudu roskaantumista, haittaa eikä vaaraa terveydelle tai ympäristölle. Kompostorin pitää olla myös suojattu eläinten pääsyltä.

Ympärivuotisessa käytössä kompostisäiliön on oltava lämpöeristetty. Jos useampi kotitalous hankkii yhdessä kompostorin, kompostorille pitää nimetä vastuuhenkilö.

Puutarhajäte voidaan kompostoida aumassa.

Kuivakäymäläjätettä, lemmikkieläinten ulosteita tai pienpuhdistamolietettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa kompostointilaitteessa, josta valumavesien pääsy maaperään on estetty. Valmis kompostointituote pitäisi hyödyntää asianmukaisesti kiinteistöllä. Ulosteperäisen jätteen jälkikompostointiaika on vähintään vuosi.

Biojätteiden ja pakkausjätteiden erilliskeräysvaatimukset tiukkenevat. Jätelain uudet vaatimukset koskevat yli viiden asunnon taloyhtiöitä.

Biojätevaatimus muuttuu jo heinäkuussa, 1.7.2022 alkaen, pakkausjätteiden vuoden päästä, 1.7.2023.

– Laitilassa on jo valtaosassa taloyhtiöitä nämä keräykset olleet jo pitkään. Eli Laitilassa muutokset ovat vähäisiä, Jarno Helistölä sanoo.

Hän kertoo, että tekstiilijätteille pitää tulla aluekeräyspiste 1.1.2023.

– Tämän toteutuksesta en vielä tiedä ja kuinka laajaa se on, eli tuleeko Laitilaan yksi vai useita pisteitä.