Johanna Kantonen Taitajakisan voittoon floristiikka-sarjassa

0
Johanna Kantonen oli tietoisesti harjoitellut rautalangan käyttöä. Kilpailussa rauta taipui menestyksekkäästi.

Tinja Jalonen

Viime viikolla Porissa pidetyissä Taitaja-kisoissa kokeiltiin nyt toista kertaa joillakin osa-alueilla ikärajattomia kilpailuja. Floristiikka oli yksi näistä osa-alueista, ja siinä kilpaili JonnaHanna-liikkeen omistaja Johanna Kantonen .

Kantoselle nämä olivat ensimmäiset Taitaja-kisat. Muista kisoista hänellä kuitenkin oli kokemusta jo aikaisemmilta vuosilta.

– Kannustusjoukot, eli asiakkaat ovat olleet ihan superihania ja kannustavia monin eri tavoin. Kaikki tsempit ovat olleet minulle tärkeitä, Kantonen kiittelee.

Hän suoritti kilpailun näyttönä, sillä hänellä oli menossa floristiikan osa-alueista kilpailijana toimiminen. Hän aloitti valmistautumisen tekemällä suunnitelman, johon hän kokosi omat heikkoutensa, vahvuutensa, uhat ja mahdollisuudet.

Suunnitelman pohjalta Johanna Kantonen teki pari kuukautta kattavan valmennussuunnitelman. Hän harjoitteli muun muassa sommittelua, värioppia, seppeleiden tekemistä ja esimerkiksi rautalangan eri käyttötarkoituksia. Monet harjoiteltavista asioista ovat kuluttajalle näkymättömiä, mutta kisoissa tärkeitä, kun katsotaan, miten vaikkapa kukkakimppu on tehty.

Semifinaaleissa olleista kolmestakymmenestä kilpailijasta Kantonen tuli kolmanneksi, joten odotukset finaalia varten olivat korkeat, samoin kuin paineetkin. Ensimmäinen päivä Porissa kului avajaisissa sekä kisa-alueeseen ja ohjeisiin tutustuessa.

Ensimmäisenä ja toisena varsinaisena kisapäivänä kilpailijoilla oli kolme tehtävää. Viimeisenä päivänä oli vielä yksi tehtävä sekä päättäjäisjuhlat.

Kantonen piti eniten yllätystehtävästä. Siinä piti valmistaa onnitteluun tarkoitettu kukkasidontatyö, jossa pärekori ja kukat muodostavat kokonaisuuden ja ovat kestävän kehityksen mukaisia.

Kantosen työssä oli kaikki kohdallaan, se oli täysin kestävän kehityksen mukainen. Vaikka toisten työt olivat näyttävämpiä ja kukkaisempia, lopulta tehtävänannon vastaavuus ratkaisi.

– Yllätystehtävä oli kiva ja mä onnistuin siinä hyvin, Kantonen kertoo.

Eniten häntä jännitti tuotteistamistehtävä. Kantonen olikin käyttänyt eniten aikaa siihen valmistautumiseen.

Tehtävän ohjeena oli valmistaa onnitteluun kolmen kappaleen sarja tuotteistettuja leikkokukkia. Kasviin tuli lisätä myyvyyttä ja huomioarvoa ja leikkokukkien kestovaatimus oli kolme vuorokautta.

Kantonen teki auringonkukan kukan juureen pajusta eräänlaisen kehikon ja lisäsi siihen saniaista. Peloistaan huolimatta hän onnistui tehtävässä hyvin. Yhden tehtävän mokaamista tasapainotti erinomainen suoritus toisessa tehtävässä ja muuten kisa sujuikin tasaisesti.

Kantoselle lisäjännitystä toi vielä sekin, ettei hän ollut tottunut olemaan useita päiviä poissa kotoa. Kun floristiikan sijoituksia julkistettiin, hän ei ollut uskoa päässeensä ensimmäiselle sijalle.

– En tiennyt, että itkenkö vai nauranko, oli sellainen tunteiden sekamelska, Kantonen kertoo voittofiiliksistään.

Taitaja-kisoista haaveilevia hän haluaa rohkaista lähtemään mukaan, jos vähänkin kiinnostaa.

– Se suurin kynnys tässä on se, että uskaltaa ilmoittaa itsensä, että minä haluan sinne kilpailuihin, hän kertoo.

Myös laitilalainen Julia Saariniemi onnistui Taitaja-kisoissa hyvin. Saariniemi kilpaili hyvinvointiteknologia-sarjassa parinsa Viivi Mäkilän kanssa, ja he sijoittuivat neljänsiksi.