Kaukolan kartanossa on hyvä henki

0
Laulut olivat keväisiä, säätilasta ei voi sanoa ihan samaa. Bolero-kuoro esiintyi Jari Aaltosen johdolla, säestäjänä Jukka Vehmas.

Kaukolan kartanon pihalla uhmattiin hyytävää tuulta kun Bolero-kuoro esitti keväisiä lauluja. Kuulijat suojautuivat seinien vierustoille ja puiden katveeseen, mutta kuorolaiset, johtaja Jari Aaltonen ja säestäjä Jukka Vehmas, eivät kylmästä piitanneet.

Puoli tuntia kestäneen konsertin jälkeen kartanon isäntä Sami Talola kutsui kaikki tutustumiskierrokselle ja lämmittelemään sisälle Kaukolaan. Kutsua noudatettiin mielihyvin ja monilla kuulosti olevan paljon muistoja aikaisemmilta käynneiltä. Jotkut muistivat jopa huoneiden tarkan sisustuksen edellisen isännän Atte Laineen ajoilta.

– Olen tehnyt aika vähän muutoksia. Irtaimistosta noin kolmannes on Laineen aikaisia, loput olen tuonut mukanani, vuodesta 2019 kartanoa isännöinyt Talola kertoi.

Kaukola on MTK:n hankeasiantuntijana työskentelevän Talolan yksityiskoti ja tulee hänen mukaansa sellaisena myös pysymään. Pari kertaa vuodessa kartanossa järjestetään konsertteja ja kesäkaudella sinne voidaan tilauksesta ottaa vastaan ryhmiä.

– Voin kertoa ryhmille kartanon tarinan ja järjestää kahvitarjoilun, muuta toimintaa kuten juhlia tai ruokailuja täällä ei järjestetä, Talola sanoo.

Kaukola on alun perin ollut everstiluutnantin virkatalo. Sen nykyinen päärakennus on vuodelta 1827. 1900-luvun loppupuolella rakennus oli yrityskäytössä ja pääsi pahasti rapistumaan. Sen pelastajaksi tuli Ruotsissa kulttuurijohtajana työskennellyt, Laitilasta kotoisin oleva Atte Laine, joka osti kartanon ja kunnosti sen.

– Tämä on hienosti kunnostettu, värit ovat hillittyjä ja sointuvat hyvin yhteen. Ihastuin Kaukolaan, koska se on vanha, aito kartano, jossa on hyvä henki. Täällä ei koskaan ole synkkää, ei edes syksyn pimeällä.

Vanha rakennus, vaikka hyvin kunnostettukin, vaatii jatkuvasti pientä korjailua ja sitä Talola tekee mielellään itse. Työlistalla on esimerkiksi ikkunoiden kunnostusta. Kartanon pihaa hän vaalii parhaansa mukaan, mutta ei suunnittele sinne juurikaan mitään muutoksia.

– Täällä on  aikanaan tehty erittäin hieno pihasuunnitelma.

Talola on lapsesta saakka ollut kiinnostunut historiasta ja vanhoista rakennuksista. Nokialla sijaitsevalta Talolan tilalta kotoisin oleva Sami osallistui jo 13-vuotiaana arkeologisiin kaivauksiin kotimaisemissaan. 1500-luvulta peräisin oleva Talola toimii nykyään Kaukolan kartanon ulkotilana.

Seuraava konsertti Kaukolassa järjestetään heinäkuussa. Esiintyjä- ja muut tiedot tarkentuvat myöhemmin ja ne julkaistaan Kaukolan facebook-sivuilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän