Kodisjoen Kaikula veti kuntosuunnistajia

0
Tärkeässä jälkisuunnistuksessa Leppikorven perhe, lapset Siiri ja Eino sekä vanhemmat Maija ja Juho.

Suunnistus

Maailman suunnistuspäivää juhlistettiin hienolla paikallistapahtumalla Kodisjoella maanantaina. Kaiku järjesti kirkonkylän uudella kartalla kuntorastit yli 70 osanottajalle. Hyvä hyrinä täytti seuratalon pihapiirin ja lenkkien jälkeen puffetti virkisti väsyneimmät liikkujat.

Tapahtuma avasi Satakunnassa harrastesuunnistuksen maakunnallisen viikon. Noin 120 jäsenen pikkuseura Kaiku pystyy järjestämään kuntorastit kerran tai pari kesässä.

– Tämä maanantain tapahtuma on seuramme organisaatiolle kenraaliharjoitus juhannusviikon Kaljasjärven ympärijuoksua varten, kertoi seuran innostunut puheenjohtaja Hanna Uusikartano , maanantain sprinttirastien ratamestari.

– Ja heinäkuun neljäntenä päivänä pidämme kauden toiset kuntosuunnistukset myös Kaljasjärvellä. Silloin radat järveltä Lahdenvainion suuntaan suunnittelee kylän toinen aktiivi Hemmo Laurila.

Hanna Uusikartano on ilahtunut siitä, että nyt saatiin seuralle käyttöön toinen suunnistuskartta. Se on niin sanottu sprinttikartta. Aluetta on vähän mutta riittävästi.

Kaikulan pururadalla on oikeaa metsää ja muu on korttelia kirkon tienoilta koulun ja urheilukentän ympäristöön ja vähän kauemmaskin. Yksityisten talojen pihoilla tai pelloilla ei tietysti suunnistella.

Kirkonkylän koululaiset saavat nyt ajantasaisen kartan suunnistamisen opetteluun. Samoin käyttöä lienee jatkossa Kodisjoen partiolippukunta Kopardien lasten harrastuksissa.

– Kartoittajana viime kesänä toimi 17-vuotias Jami Kallioniemi ohjaajanaan Janne -isänsä Rasti-Lukosta. Juniori sai täältä kesätyön, ja me seurana saimme kartanvalmistuksen tukea sekä Olympiakomitealta että Suunnistusliitolta. Raha on kartanteossa hirmuisen ratkaisevaa.

Tärkeää kuntotapahtumien toteutuksessa on myös yhteistyö naapuriseuran eli Rauman Työväen Urheilijoiden kanssa. Pienissäkin puitteissa pitää olla sähköinen ajanotto, monien tuhansien eurojen arvoiset emit-laitteistot ja tulospalvelu. Tuija Kallio RaTUsta toi nyt paketin Raumalta.

– Saamme laitteet lainaksi naapurista, joten iso kiitos sinne. Muutama vuosi sitten kyllä pidimme retrorastit pihtileimauksella ja käsiajanotolla, mutta se ei ole tätä päivää, hymyili muistolle Hanna Uusikartano.

Tapahtumaa seurasi ja talkoolaisena puuhasteli Kaikun kokenut Ritva Kulmala . Hän on hengessään huolestunut, miten koronan jälkeen nuoret saadaan taas mukaan liikuntaan. Aktiiviset lapset toki harrastavat, mutta samat sitten moniakin lajeja. Ja muut jäävät sivuun.

– Meillä oli Kodisjoella joskus kymmenkunta samanikäistä nuorta mukana kilpasuunnistuksessa. Se oli hyvä vaihe, ja lasten vanhempien mukanaolo edelleenkin olisi tärkeää, korosti Kulmala.

Harrastesuunnistuksen mahdollisuuksia Rauman, Laitilan ja Uudenkaupungin seudulla on lukuisasti. Melkeinpä jokaiseksi viikon illaksi olisi rasteja etsittäväksi.

Ja lähimatkailu avartaa. Monille Kodisjoen kirkonkylässä käyneille oli yllätys tiiviistä asutuksesta, mutta myös täysipainoisesta suunnistamisesta. Pahasti hakattuja perämetsiä ei nyt koluttu.

Pienellä seuralla iikuttavaa toimintaaKodisjoen Kaiku järjestää sopivan monipuolista lähiliikuntaa. Vuonna 2022 on ohjelmassa muun muassa jalkapallo- ja pesäpalloharjoituksia lapsista aikuisiin. Kahvakuulajumpalla koulun pihapiirissä viritellään lihaskuntoa.

Tämänkin vuoden ehkä näkyvin tapahtuma tulee olemaan yöjuoksu Kaljasjärven ympäri juhannusviikolla, kesäkuun 23. päivänä. Viime vuonna oli 40. juhlajuoksu. Mukana yhteensä 211 kuntoilijaa, joista 41 juoksi lappu rinnassa kilpasarjassa suunnistaja Joona Huilan vauhdituksella.

Toukokuisten kuntorastien jälkeen on toinen rastien etsinnän tilaisuus maanantaina 4.7. Kaljasjärven rantasaunalta. Käytössä on oikea suunnistuskartta. Reitit suuntautuvat hyviin kalliomaastoihin aina Pyhärannan Lahdenvainioon saakka.

Kuntosuunnistuksiin ilmoittaudutaan tapahtumien keskuspaikalla. Pieni karttamaksu peritään ja sähköisiä emit-kortteja vuokrataan. Ilman ajanottoakin saa suunnistaa. Vaikka varsinaisesta kilpailemisesta ei olekaan kyse, tulokset ja sekunnintarkat väliajat julkaistaan netissä.