Kuvataidekoululla ja Käsityökoululla värikäs kevätnäyttely

0
Tänä vuonna todistuksen saivat Vanja Kivistö (vas.), Amalia Helkkula, Alissa Helkkula, Salli Eerola, Taika Seitala ja Peppi Sainio.

Tinja Jalonen

– Lämpimästi tervetuloa tänne kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttelyn avajaisiin, toivotti Laitilan kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas .

Kuvataidekoulussa oli tänä vuonna viisi ryhmää 4-vuotiaista 13-vuotiaisiin. Opettajina toimivat Sanna Halme ja Irene Nyholm . Yhteensä 38 lasta kävi ryhmät loppuun asti.

Käsityökoulussa ryhmiä oli neljä. Niissä kävi 8–13-vuotiaita lapsia yhteensä 28. Käsityökouluryhmiä opetti Heljä Saloma . Käsityökoulu on toiminut kansalaisopiston alaisuudessa jo parinkymmenen vuoden ajan.

– Kevätnäyttely on hieno tapahtuma, kun koronan takia ei ole pariin vuoteen voinut pitää mitään, Kangas toteaa.

Käsityö- ja kuvataidekoulun opetus siirtyi tänä keväänä Varppeen koulukeskuksen niin sanotun lukiosiiven alakertaan, johon remontoitiin toimintaan sopivat tilat. Tänä vuonna käsityökoulusta valmistuivat Salli Eerola, Alissa Helkkula, Amalia Helkkula, Vanja Kivistö, Taika Seitala sekä Peppi Sainio. He saivat taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän suoritettua.

Kankaan puheen jälkeen Vilma Heikola soitti kaksi pianokappaletta.

– Omasta mielestäni näyttely on hyvin värikäs, iloinen ja lapsen luovuutta ja taitoa parhaimmillaan ilmentävä, Kangas lisää.

Käsityökoulussa töitä tehtiin tänä vuonna muodin inspiroimina. Nuoret tekivät pienoismalleja erilaisista näyteikkunoista, ompelivat omat hupparit, suunnittelivat painokankaita sekä ompelivat reppuja, pehmoleluja ja tyynyliinoja.

– Kaikille valmistuneille haluaisin sanoa, että toivottavasti olette saaneet käsitöistä ystävän, sen kanssa ei tule koskaan tylsää hetkeä, käsityökoulun opettaja Saloma sanoo.

Kuvataidekoulussa on käytetty paljon luonnonläheisiä aiheita. Lapset ovat taiteilleet muun muassa merenpinnan alaisia näkymiä, koivikoita ja eläinaiheita.

Kuvataidekoulun opettaja Halme lausui puheessaan yleisöä puhuttelevia runoja. Saloma ja Halme mainostivat vielä kesäkuun ensimmäisellä ja toisella viikolla pidettäviä kouluikäisten kesäkursseja.

Kuvataidekoulun toinen opettaja Irene Nyholm kertoi ryhmänsä tehneen tänä vuonna vapaamuotoisia töitä, lähinnä maalauksia.

– Kuvataide yleispätevänä totuutena on hirveän hyvä harrastus, koska siinä ihminen kilpailee vain itsensä kanssa, Nyholm kertoo.

Hän sanoo viihtyneensä ryhmänsä kanssa erittäin hyvin.

Heljä Saloman ja Sanna Halmeen mielestä näyttelyn järjestäminen onnistui hyvin pienestä tilan puutteesta huolimatta.

– Parasta tässä toiminnassa on se riemu, kun lapset onnistuvat jossain, Heljä kertoo.

Irene Nyholm kertoo olevansa helpottunut, kun kaikki on palannut tutuksi ja normaaliksi koronan jälkeen. Hänestä parasta kuvataidekoulun toiminnassa on lasten ja nuorten kanssa toimiminen ja heidän ajatuksiensa kuuleminen. Nyholm tähdentää kuvataiteen merkitystä keskittymiskyvyn ja aivojen kehittymisessä.

Taika Seitala, yksi käsityökoulusta valmistuneista oli paikalla avajaisissa. Hänestä oli hauska nähdä muidenkin töitä esillä kirjastossa.

– Mun lempparityö tänä vuonna oli huppari, Seitala sanoo.

Hänen mielestään hauskinta käsityökoulussa on yhdessä kavereiden kanssa puuhailu.

Vakka-Suomen kansalaisopiston Laitilan osaston lasten ja nuorten käsityökoulun ja kuvataidekoulun näyttely on avoinna kirjastossa 31. toukokuuta asti.