Laitilassa heräsi huoli nuorista – ”Jos tätä menoa ei saada rauhoitettua, niin homma uhkaa karata käsistä”

0
Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen ja nuorisopäällikkö Noora Mantere jäivät vanhempainillan päätyttyä keskustelemaan nuorten tilanteesta Laitilassa. Aihe oli vakava, mutta toimittajan antamat neuvot kuvattaville alkoivat heitä naurattaa.

– Tosiasia on, että nyt vanhempien ja aikuisten kasvatusapua ja puuttumista tarvittaisiin kipeästi, vetosi nuorisopäällikkö Noora Mantere laitilalaisiin aikuisiin viime viikon tiistai-iltana kaupungintalolla, jossa järjestettyyn vanhempainiltaan oli kutsuttu kaikkien 6.–9.-luokkalaisten sekä toisen asteen opiskelijoiden huoltajat.

Mantere kertoi, että nuorten häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt merkittävästi esimerkiksi S-marketin alueella, jossa sijaitsevat myös muun muassa Hesburger ja kaupungin nuorisotilat.

– Moni tuntuu ajattelevan, että nyt esiintyvät ongelmat johtuvat siitä, että nuorisotilat siirtyivät paloaseman kiinteistöstä tähän kauppakeskukseen, mutta se ei pidä paikkaansa. Ongelmia täällä kauppojen ja kirjaston seuduilla on ollut aiemminkin, nyt meno on vain entisestään yltynyt, Mantere taustoitti.

Hän muistutti myös, että koronarajoitusten vuoksi meno oli parin vuoden ajan jo lähtökohtaisesti rauhallisempaa.

”Ongelmia kauppojen ja kirjaston seuduilla on ollut aiemminkin, nyt meno on ENTISESTÄÄN yltynyt.”

MANTERE kertoi ongelmien ilmenevän muun muassa kauppakeskuksen wc-tilojen sotkemisena sekä nuorten yleisenä häiritsevänä käytöksenä.

– Vaikkapa niin, että nuoret juoksevat pitkin käytäviä ja pitävät yleisesti isoa metakkaa. Kyse on siis selvästi häiriökäyttäytymisestä, eikä ajatuksena ole, että nuoret pitäisi hiljentää tai saada johonkin pois silmistä, hän painottaa.

Mantere muistuttaa, että nuorisotoimen resurssit ovat Laitilassa pienet, eikä esimerkiksi nuorisotilojen ulkopuoliseen nuorisotyöhön ole juurikaan mahdollisuutta.

– Meillä on vain viisi työntekijää ja se tarkoittaa, että perjantai-iltoja lukuun ottamatta meillä ei ole kuin yksi työntekijä nuokkarilla. Nyt kaivattaisiin sitä, että aikuiset kävisivät iltaisin pistäytymässä kauppakeskuksen tiloissa, koulujen pihoilla, kirjaston ja liikekiinteistöjen takapihoilla.

Mantere myöntää, että nuorisotoimi tarvitsisi kipeästi myös lisää henkilökuntaa.

”Nyt kaivattaisiin sitä, että aikuiset kävisivät vaikka iltakävelyillä keskustassa ja koulujen pihoilla.”

NUORISOPÄÄLLIKKÖ Noora Mantere kertoi, että kaupungin nuorisotoimen, liikekiinteistön omistavan Keulan sekä Hesburgerin väki ovat kokoontuneet yhdessä pohtimaan, mitä levottomuudelle voisi tehdä.

– Aikuisten läsnäoloa sinne tarvittaisiin. Toivomme kovasti, että vanhemmat ja aikuiset kaupunkilaiset kävisivät vaikka iltakävelyllä kauppojen ja kirjaston seuduilla ja piipahtaisivat sisätiloissakin, Mantere sanoi.

Myös kirjastossa nuorten käytös on muodostunut ongelmaksi ja kirjastossa onkin jo jonkin aikaa turvauduttu vartijapalveluun.

MONEN käyttäytyminen on porukassa erilaista kuin jos olisi yksin, Mantere muistuttaa.

– Nyt puhutaan siis pääosin ihan tavallisista, kivoista ja fiksuista laitilalaisista nuorista, joilla meno on vain erityisesti porukassa muotoutunut tänä keväänä ongelmalliseksi.

Nuorten parissa työskentelevät ovat huomanneet viitteitä siitä, että askel pahempaan saattaa olla pian ajankohtainen.

– Olemme nuorisotyöntekijöiden kesken puhuneet siitä, että jos tätä menoa ei saada rauhoitettua, niin homma uhkaa karata käsistä. Tuntuu olevan vain ajan kysymys, koska siellä esimerkiksi alkaa päihteiden käyttö lisääntyä. Olemme jo löytäneet nuorten jäljiltä muun muassa kannabiksen käyttöön liittyviä välineitä, hän jakaa huolen.

”Olkaa vanhemmat kiinnostuneita siitä, mitä nuorenne tekevät ja missä he ovat.”

– ITSE NÄEN, että tästä alkaa olla leikki kaukana. Jokaisen nuoren vanhemman on hyvä nyt tiedostaa tämä ja pohtia, tietääkö missä oma nuori liikkuu, kenen kanssa hän liikkuu ja millaista menoa porukassa on.

Mantere kertoo, että nuorisotoimen tietoon on tullut myös joitakin kiusaamis- tai tappelutilanteita, joissa nuoreen on kohdistettu väkivaltaa ja tekoja on tiettävästi puhelimella kuvattukin.

– Meidän tiedossa olevat tilanteet ovat loppuneet, kun aikuiset ovat puuttuneet tilanteeseen.

VANHEMPAINILTANA kaupungintalolla mukana ollut huumepoliisissa työskentelevä ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä sanoi, että isojen nuorisoporukoiden huonoon käytökseen voi olla vierailla aikuisilla kynnys puuttua.

– Ihannehan olisi se, että jokainen vanhempi hoitaisi joko lapsensa sieltä pois tai vähintäänkin kävisi kotona vakavahenkistä keskustelua siitä tilanteesta ja millä tavalla voi käyttäytyä.

Mantereella on viesti koteihin.

– Olkaa vanhemmat kiinnostuneita siitä, mitä nuorenne tekevät ja missä he ovat. Ja juuri nyt ihan erityinen vinkki on, että seuratkaa nuorenne rahan käyttöä, Mantere sanoo ja viittaa esimerkiksi lisääntyneeseen päihteidenkäyttöön, joka saattaa näkyä kasvaneena rahantarpeena.

 

Laitilassakin huumeet ovat lähellä

Laitilassa järjestettyyn vanhempainiltaan osallistunut huumepoliisissa työskentelevä ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä muistutti, että huumeet ovat nykyään kaikkialla, myös Laitilassa.

– Huumekauppaa tehdään paljon verkossa ja huumeet ovat kaikkien ulottuvilla. Jos on tahto ostaa huumeita, niin valtaosa niitä myös saa ostettua.

Vaikka nuorten keskuudessa onkin lisääntynyt niiden osuus, jotka valitsevat täysraittiuden, niin lisääntynyt on niidenkin nuorten osuus, joiden kokemusten mukaan huumausaineita on aikaisempaa helpompi saada.

Laitilan sivistysjohtaja Susanne Laaksonen kertoo, että vuoden 2019 kouluterveyskyselyyn vastanneista laitilalaisista 8.–9.-luokkalaisista noin 30 prosenttia oli sitä, että huumeita on helppo hankkia omalta paikkakunnalta. Pari vuotta myöhemmin sitä mieltä oli lähes puolet kyselyyn vastanneista.

Aro-Heinilä näkee, että erityisesti yksi asia lisää huumeiden käyttöä.

– Yleinen ilmapiiri on muuttunut erityisesti kannabiksen suhteen sallivammaksi. Kannabiksen käytön haittoja helposti vähätellään.

”Nuoren voi olla vaikea kieltäytyä, kun kannabissätkä yhtäkkiä alkaa porukassa kiertämään.”

ARO-HEINILÄ rohkaisee vanhempia puhumaan lastensa kanssa päihteistä.

– On viisaampaa puuttua ja huomata olevansa väärässä kuin olla puuttumatta. Nuorten päihteettömyyden pitäisi olla kaikkien aikuisten yhteinen tavoite.

Aho-Heinilä neuvoo ottamaan yhteyttä esimerkiksi lastensuojeluviranomaisiin tai poliisin, mikäli nuoren päihteidenkäyttöä ei saada loppumaan.

– Huumausaineiden kokeileminen on yksi valinta muiden valintojen joukossa. Nuoren voi olla vaikea kieltäytyä, kun kannabissätkä yhtäkkiä alkaakin porukassa kiertämään.

Nuoren kanssa voi käydä läpi kieltäytymistä, miettiä etukäteen, miten sellaisessa tilanteessa voi toimia ja sanoa, jos se omalle kohdalle osuu.

ENSI VIIKOLLA KAIKILLE AVOIN TILAISUUS: Laitilan nuorten tilanteesta järjestetään vielä kaksi tilaisuutta. Toinen on suunnattu nuorten kanssa työskenteleville ja toinen on kaikille kuntalaisille avoin, se pidetään ensi maanantaina 23.5. kello 18 kaupungintalon valtuustosalissa (Keskuskatu 30).