Laitilasta voi tehdä kauppaa ympäri maailmaa – Maamme-kaupan Jarkko Knuutilalla on suuret kasvutavoitteet

0
Jarkko Knuutila perusti verkkokaupan heinäkuussa 2017, kivijalkaliikkeen vuotta myöhemmin.

Jos Varsinais-Suomessa järjestettäisiin Hyvän tuulen kauppias -kilpailu, laitilalainen Jarkko Knuutila nousisi varmasti finaaliin. Knuutila on tehnyt Maamme-kauppansa tunnetuksi hauskoilla videoilla.

– Kuvaamme videot itse. Joskus video menee pieleen, kuten silloin kun meidän piti laulaa Suvivirttä. Kouluajoista oli sen verran aikaan, että eihän se ihan nappiin mennyt.

Huumorintajuinen yrittäjä päätti sitten koota Suvivirsi-yritelmistä videokoosteen. Se keräsi paljon tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa, kuten Maamme-kaupan videot yleensäkin. Videot ovat niin hyväntuulisia, että moni katselee niitä huvikseen, vaikka ei aio ostaa mitään. Mieleen jäävät kuitenkin pyörimään myös ne tuotteet, jotka on nähnyt videossa.

– Meidän kivijalkaliikkeessä käy eniten asiakkaita heinäkuussa, kun ihmiset lähtevät kesälomareissuille. Kun on seurattu meidän videoita ja verkkosivua, tullaan paikan päälle katsomaan.

Kauppias on otettu, kun asiakas kertoo tulleensa Tampereen takaa Laitilaan.

Maamme-kaupan liikeidea lähti yrittäjän omasta kokemuksesta, kun hän huomasi, että liikkeistä on vaikea löytää kotimaisia vaatteita.

– Ruokakaupassa on helppo ostaa kotimaista, mutta ei vaatekaupassa.

Kun idealamppu syttyi, ei Knuutila liikeideaan itsekään heti uskonut. Hän listasi blogiin kotimaisia vaatevalmistajia. Niitä kertyi nelisenkymmentä. Kun lista lähti kiertämään somessa, niitä kertyi Maamme-kaupan blogiin lopulta 140.

– Blogin katselukertojen määrä oli niin suuri, että se sai vakuuttuneeksi, että asia kiinnostaa muitakin kuin minua.

Nyt kotimaisia vaate- ja luonnonkosmetiikkavalmistajia on jo niin paljon, että yrittäjän pitää valita, mitä tuotteita ottaa myyntiin kivijalkaliikkeeseen ja verkkokauppaan.

Jarkko Knuutila on lähtöisin Laitilasta. Hän kävi opiskelemassa tradenomiksi Raumalla ja kauppatieteen maisteriksi Porissa. Pätkän verran hän asui Manchesterissa kymmenisen vuotta sitten. Se jätti jäljen mieheen.

– Asuin jamaikalaistädin asunnossa ja jaoin huoneen ecuadorilaisen kaverin kanssa.

Oman mausteensa yhdistelmään antoi, kun Knuutila kuuli asuvansa yhdessä Englannin pahamaineisimmista alueista.

– Kyllä siellä omat makeat tuoksunsa oli, mutta en minä muuten mitään erikoista huomannut, hän hymähtää nyt.

Kulttuurien kirjo antoi säväyksen ja ajatuksen siitä, että mikä tahansa maailmassa on mahdollista, kuten esimerkiksi se, että laitilalaisyritys voi tehdä kauppaa ympäri maailmaa.

– Viime syksynä teimme viiden vuoden liikesuunnitelman. En ihan julkisesti voi kertoa, mitä siihen kirjattiin, mutta kyllä tavoitteena on iso kasvu, Knuutila sanoo.

Hän kuitenkin lupaa, että Maamme-kaupan toimipaikka säilyy Laitilassa.

– Mihinkäs sitä kotoansa lähtisi.

Jo nyt 70 prosenttia myynnistä tulee verkon puolelta. Hän uskoo, että verkkokauppa tuo uusia mahdollisuuksia pikkukaupungin liikkeille.

– Tosin eihän sitä tiedä, minkälaista verkkokauppaa tulevaisuudessa tehdään. Kun tulevaisuutta miettii, kymmenen vuotta on pitkä ja toisaalta lyhyt aika. Jotkut asiat muuttuvat nopeasti ja jotkut eivät tunnu muuttuvan koskaan.

Knuutilan elämään vuodet ovat tuoneet perheenlisäystä. Vaimon ja Armi-ajokoiran lisäksi perheessä on kuusivuotias tyttö ja nelivuotias poika.

Kun kauppias pääsee iltakuuden jälkeen kotiin, pari tuntia menee lasten kanssa. Sitten Jarkko lähtee lenkille Armin kanssa kuulokkeet korvilla. Usein hän kuuntelee kirjallisuutta, josta voisi oppia jotain tai dekkareita, mitä mieli milloinkin kaipaa. Höntsäjääkiekkoakin tulee pelailtua, mutta eipä 6-päiväiseen työviikkoon paljon muuta mahdu.

– Olen käynyt metsästämässä, mutta meidän Armi on siitä hommasta jo sairaseläkkeellä.

Jarkko Knuutilaa sarjaan ehdotti yrittäjä Mirva Sjölund Eko- ja lahjapuoti Sydämen Ilosta.