Linnuille uusia koteja Valkamanlahdelle – Minna Kivimäki yhdistyksen hankevetäjäksi

0
Puhdas Mannervesi ry:n uusi puheenjohtaja Jani Niemi ja hanketyöntekijä Minna Kivimäki saivat linnunpöntöt paikoilleen huhtikuussa. Kuvat: Esa Urhonen

Eija Eskola-Buri

Pyhärannan Valkamanlahden kosteikoista on kehkeytymässä linnuille houkutteleva pesimisympäristö. Kolme vuotta sitten alueen asukkaiden perustama vesiensuojeluyhdistys Puhdas Mannervesi ry on ehtinyt saada lyhyessä ajassa monenlaista aikaan. Yksi tämän kevään tempauksista on linnunpönttö-talkoot.

Yhdistyksen rakentamissa kahdessa kosteikoissa on uudet kodit kolmelle telkkä- ja kymmenelle tiaisperheelle. Kosteikot edistävät luonnon monimuotoisuutta ja parantavat myös uhanalaisten lajien säilymistä.

– Vesilinnuista suuri osa on määritelty uhanalaisiksi, koska kosteikkoja on vähennetty, kertoo yhdistyksen hanketyöntekijänä maaliskuun alussa aloittanut Minna Kivimäki.

Hänelle Mannervesi on entuudestaan tuttu, sillä hän on viettänyt paljon aikaa lapsesta asti perheen mökillä Reilanlahdella. Ympäristöbiologiksi valmistuva Kivimäki viimeistelee parhaillaan filosofian maisterin opintojaan Turun yliopistossa.

Kivimäki on ilahtunut siitä, miten aktiivisesti pyhärantalaiset ovat ryhtyneet toimiin vesiensuojelussa. Kuormitus kuriin -hanke sai rahoitusta maaseudun kehittämisohjelmasta Leader Ravakasta. Kosteikkojen rakentaminen oli iso työ, mutta hommat eivät pääty siihen.

Talkoohommaa on paljon. Kosteikkoa hoidetaan niittämällä ruovikkoa. Vesistön tilaa seurataan ja näytteitä otetaan säännöllisesti Ihodenjoesta ja Mannervedestä, hän kertoo.

Vapaaehtoistyössä palkitsevinta on seurata muutoksia luonnossa. Linnut, kalat ja kasvit viihtyvät. vesi on puhtaampaa ja rehevöityminen vähenee. Sinilevien ilmestyminen mökin rannalle on monille se viimeinen pisara siihen, että jotakin on tehtävä.

– Kosteikolla on tärkeä merkitys koko ekosysteemin kannalta, Kivimäki sanoo.

Mannerveden valuma-alue ulottuu Otajärveen ja Laitilan Silon kylään saakka. Kosteikkojen tarkoitus on vähentää Mannerveteen kohdistuvan ravinnekuormituksen määrää. Valkamanlahden kosteikot ovat vielä uusia, mutta jo nyt ne ovat Kivimäen mukaan upeita luontokohteita.

– Jatkossa siellä voi toivottavasti kulkea pitkospuita pitkin ja seurata monipuolista lintulajistoa. Ehkä sinne rakennetaan jossain vaiheessa myös lintujen tarkkailupaikka.

Puhdas Mannervesi ry tekee vesiensuojelutyötä monin tavoin. Se kertoi Facebook-sivuillaan, että yksi yhdistyksen aktiivisesti ajama asia on saatu kuntoon:  kesästä lähtien kunnallisella matonpesupaikalla syntyvät jätevedet johdetaan viemäriverkostoon eivätkä ne enää kulkeudu Mannerveteen.

Yhdistys järjestää 28.6. kello 17–19 tutustumisen kosteikolla ja 6.8. Santtionrannassa vesistöpäivän, jossa on luvassa vesielämyksiä, kulttuuria ja tietoa vesiensuojelusta yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa.

Minna Kivimäen hanketyöntekijän pesti yhdistyksessä päättyy syyskuussa, kun kaksivuotinen hanke päättyy.