Lupaavia tuloksia yleisurheilun pm-kisoissa – Vernan vauhti jatkui naisten seuraennätystä sivuavalla ajalla

0
Verna Vuorelan vauhti on noususuuntainen. Arkistokuva: Ari Anteroinen

Ilkka Simola

Yleisurheilun ratakausi pyörähti toden teolla käyntiin Turussa lauantaina kilpailluissa avoimissa miesten ja naisten sarjojen sekä 17-vuotiaiden piirinmestaruuskisoissa. Jyskeestä oli mukana kahdeksan nuorta erinomaisen lupaavin tuloksin.

Parasta näyttöä antoi 17-sarjan Verna Vuorela parantamalla viime kesänä SM-pronssia tuonutta 100 metrin aitojen tulosta neljä sekunnin sadasosaa aikaan 14,29. Jo alkuerissä syntyi aika 14,53.

Vernan vauhti jatkui satasen sileän alkuerissä naisten seuraennätystä sivuavalla ajalla 12,55. Finaalissa tuuli kääntyi lievästi vastaiseksi ja uusi ennätys jäi vielä odottamaan seuraavia juoksuja kellon pysähtyessä lukemiin 12,59.

Neljä ehjää vetoa kielii kovasta alkukesän kunnosta. Verna oli oman piirin juoksijoista kummallakin matkalla ykkönen, mutta koko maan kärkimenijöitä oli sen verran koossa, että kokonaissijoitukset olivat neljäs ja viides.

100 metrillä vauhdissa oli myös Aamu Airisto , jonka alkueräaika 12,78 menee seuran top 10-listalla jo kaikkien aikojen kolmannelle tilalle. Omasta ennätyksestä lohkesi nyt 0,17 sekuntia vielä vuosi sitten tähän aikaan 14 sekunnin päälle kellottaneelle juoksijalle. Jo finaaliin pääsy 37 kilpasiskon kisassa oli hieno saavutus.

Reilusti aiempaa kovempaa juoksi myös Ella Hemmilä alkuerien 13,74 ajallaan, mutta hänen erässään tuuli ylitti sallitun. Kolmiloikassa Ella otti pronssia tuloksella 10.29.

Edellä mainittu kolmikko siirtyi talvikaudella Turkuun muuttaneen Joni Vainio-Kailan valmennuksesta Jatta Ihanmäen hoteisiin, ja näyttää siltä, että homma on toiminut hyvin.

Jyskeen tyttöjen menestyksen täydensi Aada Vuoriahon moukarin pronssia tuonut, vain 14 senttiä omasta ennätyksestä jäänyt ja kausitilaston 16-sarjan kakkoseksi mennyt moukarikaari 53.54.

Miesten puolella Akseli Hyytiä vei pituuden hopeaa, vain kolme senttiä parhaastaan jääneellä 664 tuloksella. Hän paransi 100 metrin alkuerissä ennätystään aikaan 11,69. Ilmari Vuorelan vauhti riitti finaaliin asti, mutta aika 11,51 ei ollut ihan miehen parasta.

15-vuotias Elias Hyytiä ylitti seipäässä pronssille oikeuttavasti senttiä vaille ennätyksensä 349. Suunta ylöspäin oli myös miesten mestaruuden vieneellä Kalannin Vankan Otto Hiivolalla 431 ylityksellä.

Valtteri Valtonen hakee vielä suoritusvarmuutta heittoihinsa. Nyt irtosi kiekon hopeaa tuloksella 41.26 ja moukarin neljäs sija 46.48 kaarella. Sarjanousu on tuonut raskaammat välineet, joten omia ennätyksiä molemmat.

Pm-kilpailujen toisen päivän lajien mestaruudet ratkotaan heinäkuun 13. päivänä Laitilassa.