Mediakasvatusta nuorilta nuorille– Erasmus-projektin Laitilan vierailun aikana nuoret tekivät animaation vaikuttamisesta

0
Animointi on monipolvinen prosessi. Yhdessä vaiheessa kuvataan animaatioon tarvittavat kuvat. Kuvassa tätä ovat tekemässä laitilalainen Jatta Valtonen, Bartosz Szymczyk (Puola) ja Inés Teodoro (Espanja).

Maaliskuun alkuun asti laitilalaisnuoret opettajineen ja vanhempineen saivat jännittää, onnistuuko Erasmus-projektiin kuuluva Suomen vierailu vai ei. Koronatilanne hellitti kuitenkin sen verran, että nyt toukokuussa he saattoivat toivottaa tervetulleeksi ikätovereitaan Saksasta, Puolasta ja Espanjasta.

– Italiaiset eivät valitettavasti koronan vuoksi päässeet matkustamaan, mutta hekin ovat olleet muutaman kerran etäyhteyden kautta läsnä, toinen projektin vastuuopettajista Tiina Roine kertoo.

Erasmus-projekti aiheena on Youth4media.

– Olemme tällä viikolla tehneet influencer eli vaikuttaja-aiheisia animaatioita. Ajatuksena on, että nuoret tekevät videoita hieman itseään nuoremmille vertaisilleen. Animaatioissa pohditaan muun muassa miten maailmassa vaikutettiin ennen, miten vaikutetaan nyt ja millaisia vaaroja vaikuttamiseen liittyy, toinen vastuuopettaja Sirpa Kaven sanoo.

Projekti alkoi jo vuonna 2019. Alkuvuodesta 2020 laitilalaiset ehtivät tehdä viikon matkan Saksaan ennen kuin korona alkoi asettaa kapuloita rattaisiin ja suunnitellut reissut jouduttiin perumaan. Projektin toteuttamiseen saatiin onneksi vuoden lisäaika, mikä mahdollisti lopulta vierailun Laitilaan.

Viikko on pitänyt sisällään paitsi animointia myös vierailuja muun muassa Raumalle ja Pamprinniemeen. 22 ulkomaisen nuoren ryhmä opettajineen ja paikallisine isäntineen vieraili myös kaupungintalolla ja tapasi kaupunginjohtaja Lauri Katteluksen .

– Olimme kuulemma ensimmäinen ulkomainen ryhmä koronan jälkeen, Roine kertoo.

Lisäksi viikon aikana on tietysti myös saunottu ja uitukin. Luonnollisesti nuoret ovat myös viettäneet aikaa paikallisten isäntäperheidensä kanssa. Eerik Kolehmaisen luona majoittui puolalainen Andrzej Fraczek . Fraczek kertoo, että viikon paras päivä torstaihin mennessä oli ollut keskiviikkona järjestetyt pienet juhlat, joiden kautta nuoret pääsivät tutustumaan paremmin toisiinsa.

– Myös Raumalla tehty kävely oli todella kiva. Olen kiinnostunut arkkitehtuurista. Vanha Rauma oli minulle uusi kokemus, koska Puolassa ei ole säästynyt kovin montaa puutaloa, Fraczek kertoo.

Animointi-projektissa Fraczekin tehtävänä oli piirtää kuvia ja Kolehmainen toimi ääninäyttelijänä.

Espanjalainen Claudia Carreira ja laitilalainen Peppi Sainio ovat viikon aikana opettaneet toisilleen omaa äidinkieltään.

– Kiitos, olen Espanjasta, olen Claudia, olen viisitoista, Carreira luettelee oppimiaan fraaseja.

Sainiokin on oppinut vastaavia lauseita espanjaksi. Kaikesta näkee, että nämä kaksi ovat viikon aikana tulleet läheisiksi. Carreiran mukaan matka Suomeen saattaakin olla hänen elämänsä paras viikko.

– Olen oppinut ihan valtavasti uusia asioita, hän huudahtaa.

– Minä olen Maureen, saksalainen Maureen Gross esittäytyy suomeksi.

Myös hän on opetellut suomea laitilalaisen isäntänsä Carolina Grönroosin johdolla. Myös Gross on opettanut Grönroosille uusia saksalaisia sanoja. Vaikka Gross tiesi Suomesta etukäteen asioita ja oli nähnyt kuvia muun muassa suomalaisesta luonnosta, hänestä oli mukava nähdä kaikki omin silmin.

Viikon ohjelmasta Grossille on jäänyt mieleen muun muassa makkaroiden grillaaminen nuotiolla.

– Vaikka olin nähnyt kuvia ja tiesin asioita Suomesta, oli mukava nähdä kaikki omin silmin, hän kertoo.

MUOKATTU. 17.5. KELLO 14.39 KIJROITUSVIRHE KORJATTU