Muovin kierrätysmäärät kasvaneet reilusti – Helistölällä on valmiudet laajentua koko Vakka-Suomen kierrätysterminaaliksi

0
Jarno Helistölä kertoo, että Laitilasta on kuljetettu tänä vuonna jo 40 tonnia muovia Riihimäelle.

Jätehuolto Helistölä laajentaa kierrätyskenttäänsä kesän aikana.

– Laajennamme piha-aluetta kierrätyskentäksi asfaltoinnilla. Tarvitsemme laajempaa kierrätyskenttää, kun yrityksistä alkaa tulla erilaatuisia muoveja kierrätykseen, toimitusjohtaja Jarno Helistölä Jätehuolto Helistölästä kertoo.

1.7.2022 on takaraja yritysten pakkaus- ja biojätteiden erilliskeräykselle.

Laajennuksella on toinenkin tavoite. Helistölä on toiminut Laitilassa yritysmuovin kierrätysterminaalina. Nyt kun jätelaki tuo uusia vaatimuksia, Helistölän tavoitteena on jatkaa ja laajentaa toimintaa terminaalina myös kuluttajien muovipakkauksille. Helistölä sanoo, että asiaan vaikuttaa myös Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), jonka osakkaaksi Uudenkaupungin kaupunki siirtyi tänä vuonna.

– Emme vielä tiedä, minkälaisen ratkaisun tulevaisuudessa LSJH tekee. Kerääkö LSJH kaikki muovit yhteen pisteeseen vai kerätäänkö osa tänne.

Jätehuollon tilanne muutenkin elää. Jätelaissa tulleiden muutosten vuoksi alalla on puhuttu, että kuluttajapakkausten kierrätykseen olisi tulossa kaksi eri tuottajayhteisöä. Toistaiseksi kaikki muovit toimitetaan Riihimäelle.

Muovin kierrätys kasvaa kaiken aikaa. Yritysten lisäksi myös kotitalouksien muovipakkausten keräys ja kierrätys on kasvanut erittäin nopeasti vuodesta 2016, jolloin tuottajien vastuu laajennettiin koskemaan muovipakkauksia. Kuluttajat ovat ottaneet lajittelun omakseen.

Helistölä kerää alueelta yritysmuovit sekä muovit Rinki-kierrätyspisteistä, kuntien omista kierrätyspisteistä ja kotitalouksista. Muovit paalataan ja kuljetetaan sitten Riihimäen muovijalostamoon.

– Olemme tänä vuonna kuljettaneet muovia Riihimäelle jo 40 tonnia. On vaikea ennustaa, mikä määrä on loppuvuodesta. Yritykset ja kotitaloudet ovat selvästi lisänneet muovin kierrättämistä, Helistölä kertoo.

Jätehuolto Helistölä toimii myös pahvien kierrätysterminaalina Vakka-Suomessa. Pahvia kertyy muoviin verrattuna moninkertainen määrä. Helistölä kertoo, että varaa laajentamiseen vielä on. Toiveissa on, että Laitilan terminaalista tulisi keskitetysti koko Vakka-Suomen terminaali. Lähimmät muut terminaalit sijaitsevat Uudessakaupungissa, Raumalla, Porissa ja Turussa.

– Uuden lain mukaisen terminaaliverkoston pitäisi ensivuoden alkupuolella olla valmiina, mutta eiköhän loppukesästä saada selvyyttä jo tilanteeseen, Helistölä arvioi.

Kuluttajan kannalta toiminta jatkuu ennallaan. Muovinkeräyspisteeseen voi viedä jatkossakin pakkausmuovia. Sen sijaan käyttömuovit, kuten esimerkiksi muoviastiat tai lelut eivät kuulu muovinkeräykseen. Lisäksi Helistölä korostaa, että pakkausmuovi pitäisi laittaa kierrätykseen huuhdeltuna.

– Epäpuhtaus on iso ongelma. Jos joukossa on yksi lihankappaleita sisältävä muovipakkaus, se pilaa koko kuorman.

Alueen jätehuollon toimijoilta voi kysellä myös keruuta kotitalon portilta.

Muovi kierrätykseen

Rinki-kierrätyspisteet Kauppakadulla, K-Supermarketin ja S-marketin pihassa.

Rinki-pisteisiin voi jättää kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia, paperia ja pienmetallia.

Kotitalouksissa syntyvästä muovijätteestä kierrätykseen kelpaavat kaikki muoviset pakkaukset, jotka eivät sisällä PVC:tä. PVC:n tunnistaa kolmion sisällä olevasta numerosta 3.

Taittotesti on hyvä keino tunnistaa, onko muovi PVC:tä: jos kirkas muovi muuttuu taitettaessa valkoiseksi, se on hyvin todennäköisesti PVC:tä.

Muovipakkaukset pitää huuhdella kylmällä vedellä. Jos kylmä vesi ei riitä puhdistamaan muovia, on ekologisempaa heittää likainen muovipakkaus sekajätteeseen.

PVC-muovi sekä muoviset lelut, ämpärit ja säilytyslaatikot eivät kuulu kierrätysastiaan, niiden paikka on sekajätteen joukossa.

Kotitalouksien muovijäte käsitellään Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä, jossa muovit lajitellaan eri laatuihin ja niistä valmistetaan uusiomuoviraetta. Uusiomuovista valmistetaan mm. kauppakasseja, kukkaruukkuja, kastelukannuja ja jätesäkkejä.