Nitan yrittäjäkolmikolla syytä juhlaan

0
Elina Varjoa, Tiia Saloa ja Henna Maikolaa naurattaa, kun heille ehdottaa Charlien enkelit -tyyppisen kuvan ottamista. Heittäytymiskykyä kolmikolta löytyy, sillä hersyvän naurun säestyksellä he asettuvat muitta mutkitta kuvattaviksi.

Parturi-kampaamo Nitaa luotsaavat Henna Maikola, Elina Varjo ja Tiia Salo heittivät viime perjantaina juhlavaihteen päälle, sillä koronarajoitusten vihdoin höllennyttyä oli tilaisuus juhlistaa yrityksen 32-vuotissynttäreitä, Hennan 30-vuotista yrittäjyyttä sekä Nitan uusia liiketiloja.

– Halataan, nyt kun kerran taas saadaan, hihkaisee kukan juuri Henna Maikolalle ojentanut asiakas. Ja sitten halataan – kun kahden vuoden koronakurimuksen helpottaessa vihdoin niin voi tehdä.

Viime perjantaina Henna Maikola sai ottaa vastaan roppakaupalla onnitteluja ja halauksia, kun juhlistettiin kakkukahvien merkeissä Maikolan 30-vuotista yrittäjyyttä sekä hänen yrityksensä Parturi-kampaamo Nitan uusia tiloja. Juhlahumussa tasavertaisina yrittäjäkumppaneina olivat toki myös Maikolan yrittäjäkollegat Elina Varjo sekä Tiia Salo.

KUTEN arvata saattaa, myös koronasta riitti liikkeeseen poikenneiden kanssa puhetta, ja korona oli sotkenut myös alkuperäiset juhlasuunnitelmat keväällä 2020.

– Yritys täytti silloin 30 vuotta ja sitä oli tarkoitus juhlia. Mutta sitten korona tuli ja sotki niin meidän kuin monien muidenkin juhla- ja muutkin suunnitelmat, Henna Maikola kertoo.

Niinpä juhlat saivat odottaa aikoja parempia, jotka koittivat vihdoin tänä keväänä koronarajoitusten lieventyessä.

JA NYT yrittäjäkolmikolla oli tosiaan uusikin aihe juhlaan, kun he muuttivat uusiin, aiempaa isompiin tiloihin helmikuussa. Keskuskadun varrelta muuttokuorma kurvasi näköetäisyyden päähän Vihtorinkadun varrelle.

30 vuotta yrittäjänä toiminut Henna Maikola muistelee nuorempien kollegoidensa kuullen, miten äkkiä vuodet tuntuvat vierineet.

– Aika on mennyt nopeasti, mutta eivät vuodet tasaisia ole olleet, vaan on tässä nähty niin ala- kuin ylämäkiä. Aloitin yrittäjänä juuri 90-luvun laman kynnyksellä ja muistan hyvin, että silloin oli lainassa kauhea korko ja kyllä se jännitti, hän muistelee.

PERHE-ELÄMÄN ja yrittäjyyden yhdistämisessäkin on ollut omat haasteensa.

– Olihan siinä omat haasteensa, kun lapset olivat pieniä ja elettiin ruuhkavuosia. Ilman tukijoukkoja tuskin oltaisiin tässä, Henna Maikola myöntää ja kiittää niin puolisoaan kuin lastensa isovanhempiakin.

– Muistan, kun kerrankin päiväkodista soitettiin, että lapselle oli sattunut jotain ja hänet pitäisi hakea pois. Itsellä oli töissä tilanne, että asiakkaalla oli hiuksissa väriaineet vaikuttamassa ja puolisoni taas on Laitilan ulkopuolella töissä, joten hänkään ei ihan siinä silmänräpäyksessä päiväkotiin ehtinyt. Vanhempani onneksi pelastivat tilanteen silloin, kuten niin monesti muulloinkin, hän kertoo nauraen.

Nyt lapsilla on jo omat kodit ja elämä on siinä mielessä vähemmän hektistä. Ainakin Hennalla.

REILUT kymmenen vuotta Nitassa työskennellyt Elina Varjo sen sijaan on palailemassa ensimmäiseltä äitiyslomaltaan takaisin töihin ja hänellä ruuhkavuodet ovat aluillaan.

– Tosi kiva on ollut aloitella taas töitä. Ja on mahtavaa, kun voi aloittaa työt pehmeällä laskulla, eikä tarvitse heti tehdä täyttä päivää. Se on tärkeää minulle ja lapsellekin, hän pohtii.

Parikymppinen Tiia Salo puolestaan aloitteli Nitassa juuri ennen Elinan äitiyslomalle jäämistä.

– On hienoa, kun meitä on tässä kolme yrittäjää ja kaikilla on vähän eri elämäntilanne. Pystymme tukemaan toisiamme ja auttamaankin tarvittaessa, kolmikko kiittelee.

ALKUJAAN Parturi-kampaamo Nita on laitilalaisen Pirjo Randénin perustama vuonna 1990.

– Tulin Pirjolle töihin ja pian ostin liikkeestä puolet. Sitten perustimme yhdessä myös kenkäkaupan, joka toimi parturi-kampaamon tiloissa. Tiemme Pirjon kanssa erkanivat, kun hän ryhtyi kokopäiväiseksi kenkäkauppiaaksi ja minä puolestani jatkoin Parturi-kampaamo Nitan yrittäjänä, Henna Maikola muistelee uransa vaiheita.

Sittemmin hän on tosiaan saanut kaksi liikekumppania, ensin Elina Varjon ja reilut pari vuotta sitten Tiia Salon.

– Olen tosi iloinen siitä, että meitä on tässä kolme. Vaikka tykkään työstäni paljon ja meillä käy kivoja asiakkaita, niin kyllä myös kivat työkaverit ovat iso osa työssä viihtymistä, Henna sanoo ja saa Elinan ja Tiian nyökyttelemään juhlahumun tuoksinassa tavalla, joka kertoo heidän olevan samaa mieltä.

ENNEN KORONAA Nitan työntekijät kävivät yhdessä erilaisissa koulutustilaisuuksissa, joista monet suuntautuivat ulkomaillekin.

– On tärkeää nähdä alan uusia tuulia ja yhteiset koulutusmatkat ovat tukeneet loistavasti myös työhyvinvointia. Töissä emme ehdi välttämättä keskenämme paljon juttelemaan ja on kiva viettää aikaa yhdessä myös vapaamuotoisemmin.

Korona-aika on ollut raskas.

– Koska tapaamme paljon ihmisiä, niin tietysti on jännittynyt, osuuko sairaus omalle kohdalle. Samalla on jännittänyt muiden, erityisesti ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien, puolesta. Kyllähän korona on tarkoittanut monelle elinpiirin pienentymistä tosi paljon, ei sekään ole ollut helppoa.

HENNA Maikola kertoo, että liikkeessä käy asiakkaita, joiden hiuksia hän on leikannut jo uraa aloitellessaan kolme vuosikymmentä sitten.

– Moni on ollut silloin lapsi ja on jatkanut asiakkaanani aikuistuttuaan ja tuo nyt sitten omankin lapsensa tänne, hän naurahtaa.

Nitan kolmikko juhli keski-ikää käyvää yritystään ilolla ja kunnioituksella.

– Osaamme arvostaa sitä, että meillä on monipuolinen asiakaskunta. Ja ilman asiakkaita ei olisi yritystäkään. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia vuosikymmeniä, kolmikko sanoo.