Nooalla riittää hellittelijöitä – Jos isosisarusten arvaukset osuvat oikeaan, Pyhärannan vuoden ensimmäinen vauva innostuu VPK-toiminnasta vähän kasvettuaan

0
Kotimäen perheeseen syntynyt pikku-Nooa saa nauttia paitsi vanhempiensa Helin ja Tomin myös neljän isosisaruksen, Nean, Emilian, Nicon ja Ninnin, tarjoamasta huomiosta.

Kevät ehti jo melko pitkälle ennen kuinPyhärannan lastenneuvolasta kantautui tieto, jonka mukaan vuoden ensimmäinen vauva on syntynyt.4. huhtikuuta. Kotimäen ennestään nelilapsinen perhe täydentyi pienellä Nooa -pojalla, joka on sekä vanhempiensa että isosisarustensa silmäterä.

Äiti Heli Kotimäki kertoo, että perheen kuopus on perustyytyväinen vauva, joka herää kerran yössä syömään. Ristiäisiään Nooa ei ole vielä ehtinyt viettää. Niiden aikana on vasta loppukuusta.

Nooalla on käynyt hyvä tuuri, sillä perheessä riittää hoitajia. Isosisaret Nico, Emilia, Nea ja Ninni pitävät huolta pikkuveljestään. Kun isosisaria pyydetään pohtimaan, millainen pikkuveljestä voisi tulla isona, 14-vuotiaalla Nicolla on vastaus valmiina.

– Hänestä tulee samanlainen kuin minä. Meidän perheessä on VPK-taustaa sekä minulla että isällä, joten varmaan pikkuvelikin harrastaa sitä. Siinä pääsee pelaamaan autojen ja koneiden kanssa, Nico arvelee.

Emiliakin on sitä mieltä, että todennäköisesti pikkuveljestä kasvaa samanlainen kuin isoveljestään. 4-vuotias Nea ei innostu pohtimaan pikkuveljen tulevaisuutta ja 2-vuotias Ninnikin piiloutuu äitinsä selän taakse, kun asiaa tiedustellaan.

– Varmaan Nooa pitää myös asuntoautoilusta, Heli-äiti lisää.

Karavaanaaminen on nimittäin koko perheen yhteinen harrastus. Nooan ensimmäinen asuntoautomatka on edessä viimeistään kesäkuussa, jolloin perhe on lähdössä kahdeksi viikoksi reissuun. Tosin jos aikaa löytyy, perhe saattaa lähteä lyhyemmälle matkalle jo aikaisemmin.

– Olen kierrelleet Suomessa. Usein suuntaamme Itä-Suomeen toiseen mummolaan, Heli sanoo.

– Minä olen Nurmeksesta kotoisin, ja äitini asuu tällä hetkellä Viinijärvellä, Tomi kertoo.

Heli itse on kotoisin Pyhärannasta. Itseasiassa hänen kotitalonsa ei ole kaukana perheen kodista, joka sijaitsee Saarenkylässä lähes Rauman rajalla.

– Kotitaloni on tämän saman tien varrella 200 metrin päässä.

Perheen vanhemmat kuvailevat Pyhärantaa hyväksi kotikunnaksi lapsiperheelle.

– Tässä on koulu ja päiväkoti lähellä. Kauppaan on tosin vähän enemmän matkaa, Heli sanoo.

– Muuten tämä on hyvin lapsiystävällinen. Harrastuksia löytyy Nooallekin sitten kun on niiden aika.

Perheen vanhimmat lapset harrastavat VPK-toimintaa ja käyvät partiossa.

Toimintaa on myös kahden nuorimmaisen kanssa kotona olevalle äidille, joka kertoo käyvänsä MLL:n perhekahvilassa.

– Ensimmäisen kerran oltiin Noan kanssa siellä, kun hän oli viikon ikäinen.

Lapset valmistavat aamiaisen äitienpäivänäSunnuntaina juhlitaan äitienpäivää. Kotimäen perheessä sitä juhlistetaan niin, että lapset valmistavat äidilleen aamupalan ja antavat itse tekemänsä lahjat.

– Päivä jatkuu mun vanhempien luona kaffetellen, ja sinne tulee myös mun siskot perheineen. Itse leivon yleensä kakun sinne mukaan, koska niiden leipominen kuuluu suosikki harrastuksiini, Heli Kotimäki kertoo.

Heli arvelee muuttuneensa äitinä siitä, kun hänestä tuli ensimmäisen kerran äiti.

– Olin silloin 22-vuotias ja nyt olen jo yli 30. Olin varmasti silloin varovaisempi. Nykyisin vauvanhoito menee jo rutiinilla.

Helin mukaan äitiydessä ovat parasta lapset.

– Yksikään päivä ei ole samanlainen, hän naurahtaa.