Osaatko varautua poikkeus- tilanteisiin? – Tapahtuma kotitalouksien varautumisesta Laitilan kirjastossa

0
Kotivaraksi kannattaa varata pitkään säilyviä elintarvikkeita, joita voi hyödyntää arjen ruoanlaitossa ja ostaa sitten taas tilalle uutta.

Kotivaran merkityksestä on puhuttu vuosikymmeniä, mutta koronapandemian ja muiden kriisien myötä varautuminen on alkanut kiinnostaa selvästi enemmän. Nyt Laitilan kirjasto järjestää tiloissaan tapahtuman, johon kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan varautumisesta asiantuntijan johdolla.
– Varsinkin korona-ajan alkuviikkoina uutisoitiin paljon kotivarasta ja termi alkoi uudestaan vakiintua suomalaisten sanavarastoon. Samalla myös varautuminen laajempana käsitteenä on tullut entistä tutummaksi. Teema näkyy nyt jatkuvasti tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. Monilla keskustelupalstoilla vertaillaan, kuinka pitkään kukakin selviäisi käymättä kaupassa ja mitä muita tarvikkeita ihmisillä on kotona häiriötilanteiden varalle, sanoo viestinnän asiantuntija Sanna Räsänen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä 72tuntia.fi-verkkosivulla.
Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät. Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa.
Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa ja lääkkeitä. On myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa varautua häiriötilanteisiin. Laitilan kirjastossa aiheeseen perehtynyt kouluttaja vetää mielenkiintoisen ja keskustelua herättävän tilaisuuden, jossa jokainen voi pohtia miten itse on varautunut poikkeustilanteisiin.
Tapahtuma on tuotettu Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -projektissa, joka on osa Turun kaupunginkirjaston vastuulla olevaa alueellista kehittämistoimintaa. Turun AKE-alueeseen kuuluu Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnat.
Hankkeen tarkoitus on tuoda uusia teknologisia, yhteiskunnallisia ja muita ajankohtaisia ilmiöitä tutuksi ihmisille Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastoissa. Hankkeessa suunnitellaan ja hankitaan kirjastoille valmiita laadukkaita tapahtumapaketteja, joita omiin tiloihinsa tuomalla pienetkin kirjastot voivat välittää ihmisille luotettavaa tietoa tiiviissä ja helposti omaksuttavassa muodossa.

– 23. toukokuuta kello 17–18.30. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.