Patsas ristiriitaisuutta?

0

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekoitti aika paljon historian käsitystä uusiksi. Suomeen on pystytetty patsaita vuosisatojen aikana, niin Ruotsinvallan kuin Venäjänvallan sekä Neuvostovallan aikana.

Nyt kun Venäjän barbaarinen hyökkäys Ukrainaan on tuonut intohimon poistaa kaikki patsaat, jotka koskevat sekä Venäjää ja Neuvostoliittoa. Tuntuu oudolta, että nähdään nuo muistomerkit symboleina Putinin julmalla hyökkäyksellä Ukrainaan. On väärin sekoittaa historia ja tätä päivää.

Kun olen seurannut esimerkiksi Turussa käytyä keskustelua Lenin patsaan poistamiseen, niin tulee vaan mieleen, miten se liittyy Putinin hirmutekoihin. Tulevan mieleen, että olisiko saman logiikan mukaan poistettava esimerkiksi senaatintorilta Aleksanteri Suuren patsas? Tätä ei ole kukaan vielä vissiin julkisesti sanonut.

Ironisesti voisi myös sanoa, että pitäisikö myös kaikki Venäjään vuosisatoina liittyneet erilaiset symbolit myös poistaa. Kyllä Suomessa riittäisi repimistä ja kaatamista noihin venäjänhistoriaan liittyvillä koristuksilla, joilla ei ole mitään tekemistä nyky-Venäjän hyökkäyksen kanssa.

Olisiko meidänkin syytä samalla rakentaa kirjarovioita, joissa poltamme venäläisten klassikoiden kirjoja. Näinhän toimittiin aikoinaan Saksasakin. Tällainen olisi hyvinkin johdonmukaista meillä, tukemassa tätä patsashysteriaa.

Lopuksi haluan sanoa, että en millään voi hyväksyä Venäjän tai Putinin raakamaista hyökkäystä Ukrainaan. Haluan kuitenkin aina puolustaa historiaa. Historia on ainoa, mistä voidaan oppia tulevaisuuteen. Lainaus ”… historiaa ei voi taaksepäin tuupata, mutta tyranni saa aina palkkansa… ”

Pertti Pokki (SDP)

Laitila