Siirtelykaadolla tiheä nuori metsä hienoon kuntoon – Kainuun metsurit Malvossa hommissa

0
Metsuri Antti Heikkilä ja metsäasiantuntija Harri Suominen suunnittelevat, missä työ jatkuu, kun tämä metsälohko on saatu valmiiksi.

Arto Kanerva

Siirtelykaato on ehkä vielä hiukan tuntemattomampi työtapa nuoren metsän hoitoon, mutta määrätynlaisiin kohteisiin se sopii oikein hyvin, kertoo metsäasiantuntija Harri Suominen metsänhoitoyhdistys Lounametsästä. Ajatuksena on saada metsästä käyttöön karsimatonta energiapuuta.

– Optimikohde on nuori ja tiheä metsä, jossa puut ovat venähtäneet 7–12 metrin mittaisiksi. Silloin ne ovat liian isoja raivaussahalla kaadettavaksi ja toisaalta liian pieniä koneelliseen korjuuseen, Suominen toteaa. Moottorisahalla tällaiset puut kaatuvat kevyesti ja työ sujuu nopeasti.

Puut kaadetaan kasoihin ajouran varteen, josta ajokone käy ne keräämässä karsimattomana kokopuuna sopivaksi katsottuun varastopaikkaan. Siellä puukasa peitetään ja puut saavat kuivahtaa muutaman kuukauden, ennen kuin niistä tehdään haketta.

Hoitamaton, tiheä taimikko, jonka uudistamisesta on aikaa 20 vuotta tai ylikin, tuottaa energiapuuta jopa yli 70 kuutiota hehtaarilta. Kun hoitokohteesta saadaan poistettua puuta vähintään 35 kuutiota hehtaarilta, on kohde myös kelvollinen saamaan Kemera-tukea 430 euroa hehtaaria kohden.

– Siirtelykaadon etu on siinäkin, että kaikki kaadettu puuaines ajetaan pois metsästä, joten paikat jäävät nopeasti siistiin kuntoon. Tässä keväällä kaadetuista puista tehdään haketta tuolla ensi syksyn ja talven aikana.

Suomisen mukaan työtä nopeuttaa sekin, että metsuri kaataa puut pieniin kasoihin suoraan siihen paikkaan, mistä ajokone käy ne myöhemmin keräämässä. Puitten siirtely kaatamisen jälkeen on hankalaa, joten kun oikean työtavan on oppinut, niin tässä pääsee helpommalla. Pisimmät puut katkaistaan kahteen osaan kuljetuksen ja hakettamisen helpottamiseksi.

– Metsurilla on käytössä kaatokahvoilla varustettu moottorisaha, jonka kanssa ei tarvitse kumarrella ja toinen käsi jää vapaaksi ohjaamaan kaadettava puu oikeaan suuntaan. Esimerkiksi tässä Malvon kohteessa metsuri kaataa päivän aikana pientä puuta sellaiset 25–30 kuutiota päivässä, tietysti riippuen päivän pituudestakin.

Antti Heikkilä ja hänen mukanaan harjoittelijana Juho Rantahalvari tulivat työmaalle Malvoon Kainuusta, Puolangalta.

Luulisi, että Kainuussa riittää metsätöitä, ettei niiden perässä tarvitse Laitilaan asti lähteä, mutta Heikkilä kertoo, ettei siellä vielä pääse nuoren metsän hoitotöitä tekemään.

– Siellä on metsässä vielä sellaiset 80 senttiä lunta. On meillä siellä odottamassa 200 hehtaarin urakka, mutta lumen sulaminen vie aikansa ja töihin päästään varmaan vasta kesäkuun puolivälissä. Täällä lounaassa kevät tulee aikaisemmin ja töitä voi välillä tehdä läpi talven.

Heikkilän mukaan puista koivu on helpoin kaataa ja noin yleisesti pienemmät puut on tietysti helpompi saada kaatumaan samaan nippuun. Ongelmia tulee välillä tässäkin työssä. Taannoin hankittu uusi moottorisaha kesti työkäytössä vain kuusi tuntia, ennen kuin kone leikkasi kiinni, niin ammattilaismallinen laite kuin olikin.