SM-maantiekävelyt Kaaritiellä lauantaina – Viivalle maan kärkinimiä

0
Reittimittaus on tarkkaa puuhaa. Ilomäenpuoleisen pään Pajukujan kohdalla olevaa kääntöpaikkaa merkkaamassa Tero Töyrylä (vasemmalla) Timo Laineen kanssa. Avustajajoukkoon kuuluvat Jouko Pistemaa, Unto Kokkala, Pekka Kuusisto ja Marja Heikkilä.

SM-maantiekävelyt sulkevat Kaaritien muulta liikenteeltä lauantaina 21.5., kun maan parhaat kävelijät kokoontuvat Laitilaan ratkomaan mestaruuksia ja antamaan näyttöjä kauden arvokisoihin. Kilpailukeskuksena toimii Pähkinäpensaan päiväkoti. Puolen kilometrin pätkä sen edustan tietä on kilpailuareenana aamukahdeksasta iltapäivän neljään asti. Hälytysajoneuvojen kulku ja muu aivan välttämätön liikennöinti toki turvataan.

Tapahtuma alkaa kello 10 Suomen Aikuisurheiluliiton mestaruuskisoilla, joihin on ilmoittautunut 5 ja 10 kilometrin matkoille reilut 20 osallistujaa ikähaitarin ulottuessa yli 80-vuotiaisiin asti.

Varsinaisissa kello 12 starttaavissa SM-kisoissa on kymmenen sarjaa matkojen vaihdellessa 15-sarjan vitosesta miesten 35 kilometriin asti.

Lisäksi ohjelmassa on erillinen kello 12.45 lähtevä miesten 20 km ranking-kilpailu, jossa maan ykköskävelijät Aku Partasen johdolla antavat näyttöjä kauden arvokisoihin, niin Eugenen heinäkuisiin MM- kuin Münchenin elokuisiin EM-kisoihinkin nähden. Viime kesänä Tokion olympiakisoissa yhdeksänneksi sijoittuneella Partasella on jo tulosraja tehtynä pitemmälle matkalle, mutta lyhyemmälle matkalle paikan varmistaminen vaatii vielä lisänäyttöä. Myös Joni Havalla on kaiken onnistuessa mahdollisuus isoihin kisoihin.

Näin ollen ainoana pitemmälle matkalle osallistuva, jo MM-kisoihin valittu Aleksi Ojala joutuu kisaamaan yksin kilpakumppanien ollessa vähemmillä kierroksilla. Onneksi muut huiput starttaavat kisaansa kolme varttia Ojalan jälkeen, joten mies saa tarvittaessa vetoapua kisan raskaimmassa vaiheessa. Ojalalla onkin mukavia muistoja Laitilasta vuodelta 2017, jolloin Teollisuustiellä järjestetyissä vastaavissa kisoissa heltisi 50 kilometrin edustuspaikka Lontoon MM-kisoihin.

Naisten 20 kilometrillä on mukana arvokisoihin tähtäävä kärkikolmikko Tiia Kuikka, Elisa Neuvonen ja Enni Nurmi. Matkalla nähdään myös Jyskeen oma edustaja, viime keväänä SM-hopeaa napannut Venla Laiho.

Valitettavasti Venla jää Jyskeen ainoaksi edustajaksi talvisen 22-sarjan hallimestarin Maria Antolan sairastuttua kisan alla, eikä minkäänlaista riskiä ole syytä ottaa raastavalle 20 kilometrin ensikokeilulle osallistumalla. Naapuriseura Kalannin Vankka on onneksi edustettuna neljän tytön voimin.

Paikalle saapuu valmentajan ominaisuudessa myös Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin mieskävelijä, 1995 Göteborgin 50 kilometrin maailmanmestari Valentin Kononen .

Urheilijalegenda löytyy myös kisakuuluttamosta. Varttuneempi urheiluväki muistaa nykyisin Loimaalle asettuneen Kari Ristasen Sarajevon 1984 olympiakisojen viestipronssista ja Lahden 1989 MM-hiihtojen viestihopeasta.

Kisareitti mitattiin jo edellisviikolla. Tullakseen hyväksytyksi arvokisoihin oikeuttavaksi näyttöpaikaksi operaatio vaati paikalle toisen suomalaisen mittausvaltuudet omaavan henkilön Tero Töyrylän Turusta. Mittaus on tarkkaa puuhaa. Kilometrin reitin mittaus avustajaryhmän kanssa kaikkine kalibrointeineen kesti reilut kolme tuntia ja dokumentoinnin edellyttämät paperityöt päälle.

Kisoihin on vapaa pääsy. Kisaa on mukava seurata päiväkodin edustalta ja viereiseltä kevytliikenneväylältä. Päiväkodin pihalla on myös puffetti, mutta autopaikat on varattu kilpailijoille, joten paikalle kannattaa saapua teeman mukaisesti jalkaisin tai pyörällä.