Sote-kiinteistöelämä?

0

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan uudistus on tuomassa uuden aikapommin Suomen kunnille. Monet kunnat ja varsinkin isommat kaupungit ovat myymässä omia tilojaan sijoittajille. Mitä sen jälkeen?

Kunnissa varmaankin ajatellaan, että näin paikataan oman kunnan taloutta ja maksetaan kunnan velkoja pois, kun verotulot pienenee 12,64 prosenttia. Uudistuksen jälkeen jää kuitenkin velat kunnan vastatavaksi. Entä sitten?

Hyvinvointialueet järjestävät palveluita paikkakunnille, mikä on hyvinvointialueen tehtävä. Kun on myyty kunnan tai kaupunginalueelta sote-tilat yksityiselle sijoittajalle, hyvinvointialueet joutuvat hankkimaan tiloja kansalaisten palvelemiseen, eihän se palvelutehtävä lopu. Tällöin jos tilat on myyty yksityisille sijoittajille, alkaako vuokranmaksu julkiset kiinteistöt ostaneelle sijoittajille vai rakennetaanko uusia tiloja. Että näin?

Lainsäädäntö antaa siirtymäaikaa kolme vuotta, jonka jälkeen kiinteistöt pitää yhtiöittää. Muuttuuko kuntakonsernit sote-kiinteistöyhtiöiksi. Menikö tämä nyt ihan nappiin?

Pertti Pokki (SDP)

Laitila