Syödään kotimaista kalaa

0

Parin vuoden takaisessa hampurilaisketjun tv-mainoksessa pieni possu piteli mielenosoituskylttiä, jossa luki: Syökää kanaa! Mainos houkutteli kuluttajia syömään kanahampurilaisia. Nyt kyltissä pitäisi lukea: Syökää kalaa!

Sirppujoen kalatalousalueen hallituksen puheenjohtajana 37 vuotta toiminut Pekka Yli-Kaila kertoo, miten Otajärvellä oli takavuosina 20–30 venekuntaa kalastamassa, nyt venekuntia on enää pari. Kala on ollut suomalaisperheille tärkeä elintarvike. Ahven ja hauki toivat tervetullutta vaihtelua ruokavalioon talven jälkeen.

Nykyisin ahventa ja haukea syödään harvoin. Suomalaiset ovat viime vuosina lisänneet kalan syöntiä, mutta syömästämme kalasta vain vajaa viidennes on kotimaista alkuperää. Ulkomailta tuodun kalan kulutus on 20 vuoden aikana liki kaksinkertaistunut. Norjasta tuodun lohen kulutus on jopa nelinkertaistunut. Kotimaistakin kirjolohta on tarjolla, mutta valitettavan vähän sittenkin. Kalankasvatusta säädellään ympäristösyistä, mikä on ymmärrettävää. Mutta onko Norjassa kasvatettu kirjolohi sen ympäristöystävällisempää?

WWF Suomen kalaoppaan mukaan kuluttajalle ympäristöystävällisin vaihtoehto on kotimainen luonnonvarainen kala. Luonnonvaraista kalaa vain ei ole helposti saatavilla. Kalastajien ammattikunta on supistunut, eikä kotitarpeiksikaan paljon enää kalasteta. Harrastajien kalastusmatkat suuntautuvat Lappiin. Saaliiksi halutaan taimenta, ei lähijärven haukea tai ahventa.

Kun järvien tilasta puhutaan, yhtenä keinona on hoitokalastus. Jokainen meistä voi auttaa vesistöjemme tilaa hyödyntämällä itse pyydetystä kalansaaliista myös särkikalat. Särkikalan syöminen on terveellinen ekoteko. Särki on myös trendiruokaa, sen huomaa huippuravintoloiden a la carte -listoista.

Teija Uitto