Veneilijä sai odottaa jäiden sulamista pitkälle huhtikuuhun – Yöpakkaset pitivät pintansa kuun loppuun asti

0
Huhtikuu alkoi kylmänä ja loppui kylmänä. Tilasto: Eero Setälä

Huhtikuu oli lämpötiloiltaan suuressa osassa maata tavanomainen, kertoo ilmatieteen laitos. Veneilijät eivät harrastuksestaan päässeet nauttimaan, sillä jäät sulivat vasta pääsiäisen jälkeen.

Laitilassa lämpötilaa ja sademääriä mittaa Eero Setälä , joka toimitti vuosikymmenien ajan ilmatieteen laitokselle dataa Haukan kylästä. Laitilassa huhtikuu oli hieman keskimääräistä kylmempi. Kuukauden keskilämpötila oli 3,3 astetta, kun tilastot osoittavat Turussa huhtikuun lämpötilan olevan keskimäärin yli neljä astetta.

Laitilassa varsinkin yöt olivat kylmiä. Alimmaksi elohopea laski huhtikuun kahtena ensimmäisenä yönä, jolloin mittari näytti -9 astetta. Jatkuvat yöpakkaset hidastivat jäiden ja lumien sulamista tehokkaasti.

Laitilassa satoi vettä huhtikuussa vain seitsemänä päivänä, yhteensä 38 millimetriä. Eniten vettä saatiin 4. huhtikuuta, jolloin Setälän mittariin kertyi vettä 15 millimetriä. Sademäärä on Laitilassa tavanomainen huhtikuulle.

Huhtikuun lämmin, noin viikon kestänyt ajanjakso koettiin pääsiäisen aikoihin. 22. huhtikuuta lämpömittari kävi korkeimmillaan 17 asteessa. Loppukuusta kelit taas viilenivät.

Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonpaistetuntien osalta huhtikuu oli kaksijakoinen: etelässä auringonpaistetta oli paikoin harvinaisen paljon, pohjoisessa taas selvästi tavanomaista vähemmän.