Vetoomus Laitilan aikuisille

0

Julkisuudessa on puhuttu paljon lasten ja nuorten toisiinsa kohdistaman väkivallan lisääntymisestä ja koventumisesta. Vakavimmillaan väkivalta on johtanut jopa lapsen tai nuoren kuolemaan. Esillä on ollut sekin, että nuorten tekemään väkivaltaan on ujuttautunut nöyryyttämisen tarkoitus.

Tänä keväänä on uutisoitu myös muun muassa siitä, miten Raision keskustassa kauppakiinteistössä kokoontuvien nuorten käytös on riistäytynyt käsistä. Turussa taas Hansakorttelin liepeillä on useita nuoria joutunut nöyryyttävän ja väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi.

VIIME VIIKOLLA Laitilassa järjestetyssä vanhempainillassa nuorisopäällikkö Noora Mantere kertoi niin painokkaasti laitilalaisnuorten käytöksen herättämästä huolesta, ettei sitä toivottavasti ohiteta olkia kohauttamalla tai toteamalla, että muuallakin on samanlaisia ongelmia.

”Nuoret ansaitsevat tulevansa nähdyksi, myös ongelmineen.”

Monen mielestä aikuiset nyt vain aina ovat olleet nuorista huolissaan ja tulevat aivan olemaan. ”Se kuuluu nuoruuteen”-fraasin toistelu puolestaan mitätöi pahimmillaan nuorten kokemukset, huonon käytöksen ja pahoinvoinnin. Nuoret ansaitsevat tulevansa nähdyksi, myös ongelmineen.

ON HUOLESTUTTAVAA, miten esimerkiksi nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö, mielenterveysongelmat ja huumeiden käyttö ovat lisääntyneet. Koronakriisin taas tiedetään lisänneen lasten ja nuorten eriarvoisuutta.

Esimerkiksi Raisiossa ja Turussa on nuorten ongelmia ryhdytty ruotimaan monien tahojen yhteisvoimin. Laitilassa on nyt julistettu vetoomus aikuisille, joita paikallisen viestin mukaan tarvittaisiin kipeästi avuksi kasvatustyöhön. Tätä avunpyyntöä on esitetty vanhempainillassa ja se on myös kilahtanut satojen vanhempien kännykkään kodin ja koulun väliseen yhteydenpitoon tarkoitetun Wilma-sovelluksen kautta.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi