Villiintyneillä kissoillakin on usein joku,joka ruokkii niitä– MirriRescue ry toivoo ihmisten ilmoittavan havaitsemistaan kissapopulaatiosta jo nyt keväällä

0
Tämä kissa jäi loukkuun Laitilassa toukokuun alkupuolella.

Vakka-Suomen alueella toimiva MirriRescue ry sai Laitilan kaupungilta 3 000 euron avustuksen. Avustuksen myöntänyt tekninen valiokunta esitti, että avustus käytettäisiin villiintyneiden kissapopulaatioiden pienentämiseen.

MirriRescuen puheenjohtaja Tiina Pirppu kertoo, että kissapopulaatioiden tyhjentäminen on yhdistyksen keskeistä toimintaa. Avustussummalla on tarkoitus kattaa muun muassa luonnosta kiinniotettujen kissojen hoitokuluja. Tällä hetkellä yhdistyksellä on tiedossa muutama laitilalainen kohde, josta se pyrkii ottamaan villiintyneitä kissoja kiinni.

Vaikka paikkoja on jo tiedossa, Pirppu tietää, että heillä ei ole tietoa kaikista Laitilan kissapopulaatioista. Hän toivookin, että kaikki, joilla on tietoa villiintyneistä kissoista ottaisivat heihin yhteyttä mahdollisimman pian.

Pirpun mukaan kissoista tulee ilmoituksia tavallisesti syksyllä, kun ihmisillä herää huoli kissojen selviytymisestä pakkasilla. Kissojen loukuttaminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, joten jos ilmoituksen tekeminen jää syksyyn, tulee niiden loukuttamisessa kiire.

Lisäksi kissat tekevät pennut kaksi kertaa vuodessa. Jos kissat saataisiin yhdistyksen huostaan jo keväällä, se vähentäisi luonnossa olevien kissojen määrää.

– Näin voitaisiin säästyä ainakin toisilta pentueilta, Pirppu sanoo.

Villiintyneilläkin kissoilla on tavallisesti joku, joka ruokkii niitä. Se voi olla kissan omistaja tai haltija eli joku, joka on vain ryhtynyt ruokkimaan lähellä eläviä kissoja.

– Vaikka kissoja ruokitaan, niitä ei mielletä omiksi. Mutta jos aloitat ruokkimaan kissoja, olet niistä vastuussa, Pirppu muistuttaa.

Pirpun mukaan ihmiset eivät välttämättä tiedä, miten helposti kissa lisääntyy, jos sitä ei ole leikattu. Joskus kissapopulaatio voi kasvaa, koska omaa kissaa ei ole leikattu.

– Valitettavan usein populaatiota yritetään pitää kurissa lahjoittamalla pentuja tai tappamalla kissoja, eikä näistä kumpikaan ole eettisesti kestävä tapa.

Kissojen määrä lisääntyy kuitenkin niin nopeasti, että kasvun hillitseminen on vaikea ja usein ihmiset ovat neuvottomia siitä, mitä pitäisi tehdä.

– Tällöin kissojen omistaja voi kokea häpeää. Tilanteeseen voi myös liittyä henkistä pahoinvointia tai vähävaraisuutta. Kymmenien kissojen ruokkimiseen menee paljon rahaa ja toisinaan kissojen ruokaa aletaan jatkaa kissalle sopimattomalla ravinnolla, kuten kaurapuurolla. Tämä johtaa kissojen terveyongelmiin.

Pirppu vakuuttaa, että yhdistyksessä ei tuomita ketään. Mikäli kissoja auttavat vapaaehtoiset eivät havaitse eläinsuojelurikkomuksia ja omistaja ottaa tarjotun avun vastaan, yhdistyksen aktiiveilla ei ole mitään syytä tehdä ilmoitusta kenellekään.

– Mutta toki jos näemme, että eläimet kärsivät eikä omistaja suostu yhteistyöhön, meidän täytyy tehdä ilmoitus valvontaeläinlääkärille.

Tavallisesti omistaja ottaa mielellään tarjotun avun vastaan, mutta viime aikoina vastaan on tullut myös tapauksia, joissa apua ei haluttaisi ottaa.

– Kissojen leikkauttamista ei nähdä tarpeellisena, koska koetaan, että tilanne on hallinnassa.

Ilmoituksen kissapopulaatiosta voi tehdä nimettömästikin, jos on huolissaan naapurinsa tai läheisensä tilanteesta.

– Olisi todella tärkeää sekä eläinten että ympäristön kannalta, että kissat saadaan pois luonnosta.

Kun yhdistys saa ilmoituksen kissapopulaatiosta, he selvittävät, onko kissoilla omistajaa ja tarjoavat tälle apuaan.

Mikäli apu otetaan vastaan, seuraavaksi yleensä asennetaan alueelle kamera, jotta nähdään, kuinka paljon kissoja on ja missä kunnossa eläimet ovat. Samalla nähdään, liikkuuko alueella populaatioon kuulumattomia kissoja.

– Vaikka kissoja seurattaisiin riistakameran avulla etukäteen, silti emme aina tiedä etukäteen, miten isosta populaatiosta on kyse.

Yhdistyksen tavoitteena on saada kaikki villiintyneet kissat pois kohteesta. Mikäli omistaja haluaa pitää 1–2 kissaa, ne voidaan palauttaa omistajalle. Yhdistys kuitenkin edellyttää, että kissat leikkautetaan ennen sitä. Yhdistys on valmis näissä tapauksissa leikkauttamaan kissan tai kissat ilman kustannusta omistajalle.

– Omistajan pitää myös sitoutua huolehtimaan kissoista. Kissoilla pitää olla esimerkiksi lämmintä tilaa ja niitä tulee ruokkia asianmukaisesti. Me neuvomme ja tarjoamme tarvittaessa ruoka-apuakin sekä kannustamme olemaan meihin yhteydessä jatkossakin, mikäli ongelmia ilmenee.

Yksi syy siihen, että villiintyneitä kissapopulaatioita syntyy, on Pirpun mukaan kissojen heikko arvostus.

– Koska niitä ei nähdä arvokkaina, niiden leikkaamista ei pidetä tärkeänä. Kissa mielletään ”työvälineeksi” kuten tuotantoeläin eikä lemmikiksi kuten koira. Ajatellaan myös, että kissa pärjää luonnossa.

Jos kissa nauttisi samaa arvostusta kuin koira, ongelmaa ei Pirpun mukaan olisi.

– Jos naapurustossa eläisi 50 villiintyneen koiran populaatio, kukaan ei kääntäisi sille selkäänsä.

Kun kissa on loukutettu, sen mahdolliset terveysongelmat hoidetaan kuntoon. Yhdistys haluaa tarjota kaikille kissoille mahdollisuuden, joten eutanasiaan päädytään vain, mikäli se on kissan itsensä kannalta eettisin tapa toimia.

Kissa majoittuu yhdistyksen sijaiskotiin odottamaan mahdollista adoptiota. Yhdistyksen kautta kotia etsivät kissat annetaan ainoastaan sisäkissoiksi. Jokainen kissa on leikattu, sirutettu ja testattu tarttuvien Fi- ja Fel-virusten varalta ennen adoptiota.

Jokainen kotia tarjoava haastatellaan tarvittaessa useampaankin kertaan.

Kissaa haluavan ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea, mutta on hyvä ymmärtää, millainen kissa on lemmikkinä.

– Kissa on haastavampi lemmikki kuin koira, koska kissa tarvitsee paljon aktiivista virikkeellistämistä eikä ”lenkittäminen” eli valjasulkoilu välttämättä ole mahdollista. Usein kissat tarvitsevat myös kissakaverin.

Loukutettu kissa voi myös jäädä yhdistykselle niin sanotuksi kummikissaksi, tällöin sen elinkustannuksia katetaan kummimaksuilla.

Yhdistyksen nettisivuilla kerrotaan, että kummitoimintaan osallistuvat saavat säännöllisesti kuulla kummikissojensa kuulumisia.