Yhteistyö tiivistyy – Venäjä on toiminut sytykkeenä Naton laajentumiselle

0

Nato-keskustelu käy kuumana. Suomen ennakoidaan ilmoittavan tällä viikolla, että maa hakee jäsenyyttä sotilasliitto Natoon. Suomea peesaa Ruotsi.

Jää nähtäväksi, miten Venäjä reagoi Suomen ja Ruotsin siirtoon. Toisaalta, mitä vahvemmin Venäjä uhittelee, sitä vankemmin maat tukeutuvat Natoon.

Laitilan Sanomat kysyi paikallisten Nato-kantoja maaliskuun loppupuolella (22.3.). Moni oli varovainen kommenteissaan. Muutama kertoi muuttaneensa mielipiteensä Nato-kielteisestä myönteiseen. Yksi oli selvästi liittymistä vastaan, ja muutama toi esille, että päättäjät ovat vastuussa asiassa.

Samansuuntaisia lienevät suomalaisten mielipiteet yleisesti. Mitä pidempään raakalaismainen Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut, sitä myönteisemmin suomalaiset suhtautuvat Natoon.

Asia ei ole helppo. Haluamme turvaa Venäjän diktatuuria vastaan, mutta kasvava vastuu muiden maiden turvallisuudesta ja varsinkin Yhdysvaltojen sotaretkistä epäilyttää.

Eilen Venäjällä vietettiin maan tapojen mukaan näyttävästi voitonpäivää. Asevoimia esiteltiin juhlallisesti paraatissa. Kiillotetut pyssynpiiput eivät kuitenkaan kerro totuutta.

Venäjällä on tunnetusti kulissit pidetty hyvässä kunnossa. Ei tarvitse mennä kuin Pietarin pääkadulle Nevskille, kun huomaa, että rakennusten julkisivut ovat viimeisen päälle laitetut, mutta jo sivukadulla huomaa, että värit ovat haaleammat ja ehkä rappauksetkin irtoilevat.

Julkisuudessa on esitetty Venäjän käynnistämän sodan motiiviksi länsimaisen uhan leviämisen estäminen. Todellisuudessa Venäjän toimet ovat saaneet aikaan päinvastaisen reaktion. Venäjä on toiminut sytykkeenä länsimaiden yhteistyön tiivistymiselle ja Naton laajentumiselle.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi