50 vuotta ensimmäisistä Kukkosuunnistuksista – Torstaina kisataan Kaivolassa

0
Vuoden 2011 Kukkosuunnistus kilpailtiin sateisessa säässä Kaariaisissa.

Ensimmäinen Kukkosuunnistus kilpailtiin tasan 50 vuotta sitten. Lauantaina 17.6.1972 Tulejärvellä järjestetyssä kilpailussa oli helteinen keli ja noin 200 osanottajaa. Kisat onnistuivat hyvin ja osanottajien toiveiden mukaisesti kisasta tuli jokavuotinen tapahtuma.

– Järjestäjät toivovat tähän munamarkkinakilpaan laitilalaisten runsaslukuisasti osallistuvan. Reittejä löytyy jokaiselle sopivia, joten reippaasti mukaan rastiretkelle, houkuteltiin paikkakuntalaisia kisaan mukaan edellisen viikon Laitilan Sanomissa .

Laitilalaisten lisäksi kisaan saapui osallistujia laajalta alueelta ja mukana oli jo ensimmäisellä kerralla kansallisen tason huippusuunnistajia. Runsas osanottajamäärä oli Jyskeen suunnistajille mieluisa yllätys.

– Reitit saivat tunnustusta monen kilpailijan taholta, ne olivat mielenkiintoisia pikku vaikeuksineen, kerrottiin kisaselostuksessa.

Sää oli siis helteinen ja ”hengitys salpautui ja voimat valuivat monille kummuille ja soille, auringonpaiste sokaisi silmät ja rastimerkit kartalla kävivät epämääräisiksi,” kuvattiin olosuhteita.

Seuraavanakin vuonna kisattiin vielä Tulejärven maastoissa, mutta myöhemmin kisa on pidetty eri puolilla Laitilaa ja varmaan jokaisella Jyskeen tekemällä kartalla. Alkuvuosina kisa oli osa Munamarkkinoiden viikonloppuohjelmaa, mutta siirtyi myöhemmin piderttäväksi juhannusviikon torstaina.

Osanottajamäärä on ensimmäisestä kerrasta kasvanut ja parhaimmillaan osanottajia on ollut reilusti yli 300. Kisasta on tullut monelle lähiseudun suunnistajalle lähtölaukaus juhannuksen viettoon.

Vuonna 2020 Kukkosuunnistus jäi koronarajoitusten vuoksi pitämättä, mutta muuten kisa on joka vuosi järjestetty eli tänä vuonna on vuorossa 50. Kukkosuunnistus. Tämä tieto ei ole tosin ihan satavarma, sillä joku muukin vuosi on voinut jäädä jostain syystä väliin, mutta lähellä 50. kisa joka tapauksessa on eli oikeasta perinteesta voidaan puhua.

Tämän vuoden kisakeskus 23. päivä on Kaivolan koululla. Ilmoittautumisaika päättyy vasta maanantaina, joten osanottajamäärä ei ole vielä tiedossa. Varsinaisten ennakkoilmoittautumista vaatien kilpasarjojen lisäksi tarjolla on kuntosuunnistajilla kaksi reittiä, joihin voi ilmoittautua paikan päällä.

Maasto Kaivolassa on pienipiirteistä ja pääosin helppokulkuista. Isoja korkeuseroja ei ole, mutta risuikkoja ja tiheikköjä on jonkin verran.

Kisassa on vuosien varrella nähty Suomen huippusuunnistajia, mm. viime vuonna miesten kisan voitti moninkertainen MM-kävijä Fredric Portin ja kakkoseksi juoksi maajoukkuesuunnistaja Akseli Ruohola.

Kisaa voi vapaasti tulla seuraamaan, autopaikoitus on koulun pihalla, mutta kun se täyttyy, pitää varautua lyhyeen kävelymatkaan. Paikalla on kisapuffetti ja myynnissä on tuttuun tapaan myös varhaisvihanneksia.