Aluevaltuusto evästi strategian valmistelua yli tunnin mittaisella keskustelulla – Varsinais-Suomen hyvinvointialue pyrkii olemaan ystävällisin ja vaikuttavin hyvinvointialue

0
Varsinais-Suomen aluevaltuusto hyväksyi strategian ensimmäisen version yli tunnin mittaisen saatekeskustelun jälkeen.

Varsinais-Suomen aluevaltuusto hyväksyi strategian ensimmäisen version viime viikon keskiviikkona. Ennen version hyväksymistä valtuustossa strategian linjauksista käytiin reilun tunnin mittainen saatekeskustelu.

Alustuksen strategian ensimmäisestä versiosta piti hyvinvointialueen vastavalittu hyvinvointijohtaja  Tarmo Martikainen .

Hyvinvointialue koostuu 27 kunnasta, joita Martikainen vertaa veneisiin.

– Ensimmäinen homma on saada ne 27 venettä sinne merelle niin, ettei yksikään upppoa ensi vuoden alkupuolella. Strategia saa veneiden kokat samaan suuntaan. Tämä on se työ, jota me nyt teemme, Martikainen kuvailee.

Martikainen kertoi, että valtuutetuilla on kesän aikana mahdollisuus kommentoida strategiaa sähköisen kyselyn avulla. Hän toivoi valtuutetuilta ajatuksia siitä, onko strategia oikeansuuntainen.

Aluehallituksen puheenjohtaja  Sanna Vauranoja  (kok.) kertoo, että strategian mukaan Varha pyrkii olemaan paras hyvinvointialue.

– Miten meistä voisi tulla parhain? Ensimmäinen asia on terve talous. Ainoastaan terveen talouden varassa voidaan rakentaa toimivia palveluita jokaiselle varsinaissuomalaiselle nyt ja tulevaisuudessa.

Keskustan valtuustoryhmän puolesta puhunut  Olavi Ala-Nissilä  huomautti, että strategiaan pitäisi kirjata myös paikallisuus.

– Terveyserot hyvinvointialueen sisällä eivät saa enää kasvaa. Meidän on tehtävä kaikkemme, että kaikki pääsevät jatkossa yhdenvertaisesti palveluiden piiriin. Kaikkien on saatava tarvitsemaansa tukea ja palveluita mahdollisimman lähellä ja helposti. Paikallisuus on myös yhdenvertaisuutta. Paikallisuuden korostaminen myös strategiassa on ensiarvoisen tärkeää, Ala-Nissilä huomautti.

Valtuutettu  Elina Rantanen  (vihr.) muistutti kuntien ja järjestöjen olevan hyvinvointialueelle tärkeitä kumppaneita.

– Käsittääkseni ne ovat strategisten tavoitteiden toteuttajia siinä missä hyvinvointialuekin. Meillä on monia isoja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä, joita hyvinvointialue ei voi ratkaista yksin vaan se tehdään yhdessä kuntien kanssa,  Rantanen sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri  Aki Lindén  (sd.) huomautti, että strategiassa esiin nostettujen tavoitteiden pitää olla toteutettavissa.

– Strategia ei tule sillä paremmaksi, että sinne lisätään yliampuvia ja ylikunnianhimoisia tavoitteita ja ikään kuin luvataan ja tavoitellaan kaikkea mahdollista, koska se johtaa vain pettymykseen, Lindén lisää.

Lindén muistuttaa valintojen tekemisen tärkeydestä.

– Meidän on päätettävä, mitä tiettyjen isojen ja tärkeiden asioiden suhteen tehdään.