Asuntoasioita

0

Tatu Ujula

Viime aikoina olen myllännyt oman kesäni perinteitä. Supisuomalaiseen tapaan sauna, uinti ja grillaus ovat olleet kesäni pyhä kolminaisuus. En ole ikinä haaveillut pakotietiestä etelän aurinkorannoille Suomen suvena: minulle riittää kotimaan päivänpaiste. Yhden täydennyksen olen uskaltanut tehdä. Olen nimittäin alkanut käydä asuntomessuilla.

Sanon suoraan heti alkuun. Asuntomessut ovat kukkarolle vaarallinen paikka. Niissä saa ajatuksia. Ajatuksia, joiden toteuttaminen maksaa riihikuivaa rahaa ja yleensä aivan vietävästi. Asuntomessut ovat kuin valtava taidegalleria. Näet, miten muut ovat toteuttaneet oman kotinsa ja voit viedä parhaat ideat mukanasi pois messuilta.

Asuntomessut palvelevat minunlaistani ihmistä, joka haluaa nähdä ja kokea. Netissä lymyävä asuntopohja tai kiiltävä esite eivät kerro kaikkea. Aivan eri vaikutelman saa, kun itse astelee paikalle ja tekee omat havaintonsa. Onko tämä huone liian pieni? Löytyykö keittiöstä sopivasti laskutilaa? Miltä materiaalivalinnat näyttävät aurinkoa vasten? Lisäksi, koska talot ovat valmiiksi sisustettuja, voi nähdä minkälaiset huonekalut parhaiten somistaisivat juuri tätä taloratkaisua.

Rehellisyyden nimissä asuntomessuissa on oma viihteellinen elementtinsä. Joskus on kiva katsastaa rakennus, jossa ei asuisi, vaikka siitä maksettaisiin. Silloin on herkullista kuulla, miksi juuri nämä ratkaisut on taloon toteutettu. Usein ihmisten tarpeet voivat olla yksilöllisiä. Siksi messualueella on taloissa ja materiaaleissa virkistävää vaihtelua. Se, mitä itse en kuuna päivänä voisi kuvitella omaan kotiini, on toiselle täysin ykkösjuttu. On myös täysin mahdollista, että oma suosikkitalo on jonkun toisen mielestä sietämätön rotanloukku.

Viime vuonna asuntomessut vietettiin Lohjalla. Itse pääasian, eli asuntojen, lisäksi oli mukava tutustua itselleni entuudestaan tuntemattomaan kaupunkiin. Messuparkista vierailijat kyyditettiin kaupungin läpi messualueelle. Samalla sai nopean pikakatsauksen itse kaupunkiin. Moni jää kiertelemään messukaupunkiin pidemmäksikin, jolloin myös kaupunki hyötyy saadusta huomiosta. Kotimaanmatkailua tulee siis harjoitettua kuin varkain asuntomessujen muodossa.

Tänä kesänä messuvieraat ottaa vastaan Naantali. Paikallisena erikoisuutena messuvieraille tarjotaan samassa yhteydessä venemessut. Paatteja on Asuntomessujen verkkosivujen mukaan lähes sata. Vielä tässä vaiheessa veri ei vedä vesille – toivottavasti ei ala vetämään myöskään messuilla. On silti hauska katsella huvipursia ja miettiä, millaiseen kotiin tuo vene on matkalla.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana