Huvin Vuoksi -joukkue neljäs Metso-jotoksella

0
Julmat lammit on yksi Saarijärven upeimpia maisemia. Kuvassa äiti ja tytär Arja Tulinen-Saario ja Marja Saario. Kuva: Aila-Maarit Humppi

Maanpuolustusnaisten liiton järjestämä valtakunnallinen jotos eli kaksipäiväinen metsävaellus toteutettiin kahden vuoden tauon jälkeen 21.–22.5. Saarijärven jylhissä maisemissa. Kahden päivän aikana kuljettiin kahdeksantoista kilometriä ja suoritettiin saman verran rasteja. Puolella pisteellä pronssin hävinneet Huvin Vuoksi jotostelijat olivat tietenkin harmissaan, mutta kuitenkin mielissään monipuolisista ja toiminnallisista rasteista kuten joen ylittämisestä A-pukilla.

– Heti ensimmäinen rasti meni meiltä päin mäntyä, kun etäisyyden arvioinnissa olimme kerrankin suureellisia, harmitteli jotoskonkari Arja Tulinen-Saario.

– Mutta seuraavalla rastilla saimmekin heti täydet pisteet, kun desilitra vettä kiehui risukeittimellä kolmessa ja puolessa minuutissa. Tuli piti saada aikaiseksi tuluksilla. Kuusikulmaisen teltan pystytys toi myös täydet pisteet.

Jotoksen käytännön järjestelyistä ja rasteista vastasivat Äänekosken ja Jyväskylän maanpuolustusnaiset. Rastitehtävien tekemiseen olivat osallistuneet myös paikalliset yhdistykset.

Marttojen toteuttamalla rastilla tunnistettiin syötäviä ja myrkyllisiä sieniä, maisteltiin mehuja ja mietittiin niiden raaka-aineita. Maanpuolustusjärjestön ensiapurastilla piti osata käyttää kiristyssidettä ja ottaa rynnäkkökivääri pois haavoittuneelta. Nykyiseen maailmantilanteeseen liittyen piti ratkaista, mitkä kymmenen tavaraa kannattaisi ottaa mukaan pommisuojaan parinkymmenen tavaran joukosta.

Yksi mielenkiintoisimmista tehtävistä oli tunnistaa havannoiden ja kiikareita käyttäen maastoon piilotetut eläimet. Porukan nuorin Marja Saario havaitsi muun muassa haukan, mutta villisika ei löytynyt.

Astronomiset kysymykset planeettojen sijainneista, kuista ja renkaiden paksuudesta menivät arvauspeliksi. Sen sijaan etukäteen suoritetut kotitehtävät auttoivat muistamaan oikein Saarijärvellä olevan kansallispuiston nimen (Pyhä-Häkki), mitä Runeberg teki Saarijärvellä (oli kotiopettajana) ja minkä nimisiä kansanedustajia on Saarijärvellä ollut ( Honkonen ja Sillantaus ).

Huvin Vuoksi joukkueessa kisasivat Aila-Maarit Humppi, Hannele Mäki-Ettala-Mustonen, Marja Saario ja Arja Tulinen-Saario. Edellinen jotos oli Kurikassa kaksi vuotta sitten. Silloin tämä sama joukkue voitti hopeaa.

Metso-jotos oli järjestyksessä 31., ja siihen osallistui 36 joukkuetta ympäri Suomen. Ensi vuoden jotos on Virolahdella.