Hyvä vai huono helle?

0

Juhannusta vietettiin isossa osassa maata helteisessä säässä. Helteisestä säästä on saatu nauttia ja – näkökulmasta riippuen myös – kärsiä kuluvalla viikolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuuma sää lisää väestön sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Jo yksittäinen hellepäivä kasvattaa terveysriskejä ja pitkittyneiden hellejaksot ovat erityisen haitallisia, koska esimerkiksi asuinrakennukset eivät ehdi viiletä yölläkään. Kuumuus muun muassa kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä, pahentaa monia pitkäaikaissairauksien oireita sekä aiheuttaa nestehukkaa.

Erityisesti ikäihmiset ovat herkkiä helteiden haittavaikutuksille, koska lämmönsäätelykyky heikkenee vanhenemisen myötä. Myös vauvoilla ja pienillä lapsilla on heikompi lämmönsäätelykyky kuin aikuisilla. Lapset eivät myöskään itse ymmärrä suojautua kuumuudelta.

Auringon uv-säteilyltä suojaudutaan ensisijaisesti pysymällä varjossa ja vaatteilla. Helteellä pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden käyttö voi tuntua tukalalta ja silloin iho kannattaa suojata aurinkovoiteella. Aurinko polttaa ihoa huomaamatta ja usein kipu tulee vasta tuntien viiveellä. Auringonpolttamien seuraukset voivat pahimmassa tapauksessa olla kauaskantoisia ja näkyä vasta vuosien päästä ihosyöpänä.

Kaikki edellä mainitut seikat huomioiden lämmöstä ja auringosta kannattaa mahdollisuuksien mukaan nauttia, sillä Suomen suvi on lyhyt. Laitilalaiset ovat hakeneet helpotusta helteeseen muun muassa jäätelökioskilta, mutta moni on myös nauttinut lämmöstä (sivu 8–9).

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi