Innolla mukaan Lukkari-Jukolaan– Laitilan seudulta osallistuu paljon joukkueita

0
Pentti Karru jakoi Yliskallion maanantaisen taitotreenin kartat VaRan Pauliina Perkolalle ja Pekka Lehtoruusulle.

Veijo Viitanen

Laitilan seudulta osallistuu huomattavan suuri joukkuemäärä Mynämäen Lukkari-Jukolaan viikonloppuna. Suurkilpailu lähes kotimaisemissa on herättänyt varsinkin Vakka-Rastin kuntoilijoissa hienon liikunnallisen innostuksen.

Suunnistamisen kiinnostus ja kasvavat osallistujien määrät ovat näkyneet Vakka-kuntorastien kevään luvuissa. Paljon uusia nimiä ja kykyjä on ilmoittautunut mukaan. Ja kummasti iltarastien pidemmät lenkit ovat treeneinä kiinnostaneet.

Vakka-Rastista varsinaiseen Jukolaan on ilmoitettu kolme seitsemän suunnistajan joukkuetta. Venlojen neljällä osuudella suunnistaa peräti kuusi joukkuetta.

Viime vuonna Jukola oli erikoiseen aikaan elokuussa ja kaukana Rovaniemellä. Niinpä VaRa ei saanut täyttä joukkuetta liikkeelle, ei edes yhteistyöllä Laitilan Jyskeen kanssa.

Nyt Jukolassa urheilukeskuksen kalliomaastoissa juoksevat myös muun muassa Laitilan Jyske, Kustavin Ahto, Pietinalhon Pamaus Lokalahdelta ja Raula Team Kalannin Varhelasta. Myös ainakin yksi aito seitsemän veljeksen klaani löytyy ilmoittautuneista, nimellä Tammiston veljekset.

Venlojen viestissä on VaRan lisäksi paikallisista mukana ainakin Jyskeen joukkue ja työpaikkaliikuntaa vaaliva Laitilan Työterveys. Kodisjoen Kaiku suunnistaa kaikkiaan kolmella joukkueella. Yksittäiset edustukset muissa yhteisöissä selviävät tapahtuman kuluessa.

Laitilan Työterveyden osallistuminen on mukava yllätys. Pienet kipinät syttyvät innostuksen liekkiin, kun suurviesti kiertää eri puolilla maata. Ainutkertaiseen kuntoilun tilaisuuteen kannattaa tarttua.

Lauantaina kello 14 alkavan Venlojen viestin listoilla Laitilan Työterveys on mukana joukkueella Linnea Rehnbäck, Hanna Kerttula, Katriina Rehnbäck ja Katja Nissi . Joukkueiden kokoonpanot tulee vahvistaa viimeistään perjantaina.

Kaikkiaan kilpailijoita ja kuntoilijoita on Mynämäessä lähes 16800. Joukkueita viikon puoliväliin mennessä oli löytynyt venloihin 1 426 ja veljeksiin 1 580. Maailman suurin viestisuunnistus säilyttää kutinsa, vaikka ei yllettykään huimiin osallistumisten lukuihin ennen koronaa.

Kun Jukola edellisen kerran järjestettiin perinteisessä Vakka-Suomessa, mukana oli lähes 1380 joukkuetta ja noin 8400 suunnistajaa. Aikansa komeita ennätyslukuja Tulejärvellä.

Silloin vuonna 1985 Laitilassa seurajoukkueista poikkeavat kokoonpanot eivät vielä olleet mahdollisia. Eivätkä naiset saaneet suunnistaa ukkojen Jukolassa, kuten nykyisin ajan hengen muuttumisen merkkinä toteutuu. Lauantaina kello 23 starttaa jopa täysin naistenkin joukkueita.

Näin Mynämäessä 2022

73. Jukolan viesti ja 44. Venlojen viesti urheilukeskuksesta.

Järjestäjäseurat Mynämäen Suunnistajat-52 ja Liedon Parma.

Kilpailunjohtaja Petri Paukkunen, ratamestarit Maippi Antikainen ja Heikki Andersson.

Jukolassa mukana 1580 joukkuetta, 11060 suunnistajaa.

Venloissa mukana 1426 joukkuetta, 5704 suunnistajaa.

Jukolan ratapituus yhteensä 89,8 km, Venlojen 30,3 km.

Kahden seuran järjestelyissä mukana noin 1400 talkoolaista.

Molemmat viestit televisioidaan suorana lähetyksenä. Internet on ajan tasalla ja some hehkuu.

Näin Laitilassa 1985

37. Jukolan viesti ja 8. Venlojen viesti Tulejärvellä.

Järjestäjäseura Jyske ja lukuisasti Laitilan muita yhdistyksiä.

Kilpailunjohtaja Jorma Lemmetti, ratamestarit Mikko Laaksonen ja Tapani Takala.

Jukolassa mukana 955 joukkuetta, 6685 suunnistajaa.

Venloissa mukana 421 joukkuetta, 1684 suunnistajaa.

Jukolan ratapituus yhteensä 88,9 km, Venlojen 26,7 km.

Jyskeen apuna järjestelyissä mukana noin 600 talkoolaista.

Jukola kuiskittiin suorana lähetyksenä radiossa ja esitettiin jälkilähetyksenä TV:ssä. Internetiä ei ollut.