Kadonnut kirkko sai kirkkoneuvoston liikkeelle

0
Tutkija Jussi Kinnunen (oik.) kertoi kirkkotutkimuksen vaiheista Lukkalanmäellä.

Kodjalan kirkkotutkimuksen tuki -yhdistys kutsui Laitilan kirkkoneuvoston Kodjalan Lukkalanmäelle tutustumaan paikkaan, jossa etsitään muinaisen kirkon jäänteitä. Tutkija Jussi Kinnunen kertoi tutkimuksen vaiheista, joista viimeisin on keväällä tehty magnetometritutkimus.

– Tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen kohde jo siksi, että alueella on ollut katkeamatonta asutusta rautakaudelta lähtien. Lisäksi tämä paikka on täysin koskematon, mikä on todella tärkeää. Toukokuun alussa tehdyn magnetometritutkimuksen mallinnus on vielä kesken, sen tuloksia saadaan loppukesästä, Kinnunen kertoi.

Alkukesästä Lukkalanmäellä tehdään vielä yksi  maatutkaus uudella, koekäytössä olevalla laitteella. Kinnusen mukaan sen avulla saadaan 3D-mallinnukset kaikista maanalaisista rakenteista ja pystytään selvittämään tarkasti, miten esimerkiksi muuri, josta alueella on selviä jäänteitä, on kiertänyt tutkimusaluetta.  Kun tutkimusten tulokset on analysoitu, tiedetään tarkasti, mistä arkeologisia kaivauksia kannattaisi tehdä.

– Muuri on melko samankaltainen kuin Ravattulan Ristimäeltä löydetty. Ristimäen kirkko on 1100-luvulta ja tiettävästi Suomen vanhin.

Kodjalan kirkkotutkimus on tähän asti rahoitettu yhdistyksen jäsenmaksutuloilla sekä yksityisen lahjoituksen turvin. Jatkossa rahaa tarvitaan huomattavasti lisää, sillä kaivausluvat, esineiden dokumentointi, konservointi ja tutkimus maksavat paljon.

– Jo yhden puu- tai luunäytteen radiohiiliajoitus maksaa noin 500 euroa, Kinnunen selvitti.

Kodjalassa on perimä- ja muutamien arkistotietojen mukaan ollut kirkko, joka on poistunut käytöstä 1500-luvulla. Kirkko on saatettu rakentaa 1200-luvulla, mutta varmaa tietoa tästä sen paremmin kuin kirkon rakentajista ei ole. Jos alueen jatkotutkimukset päästäisiin tekemään, saataisiin vastaus näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

– Tämä on äärimmäisen tärkeä projekti, merkittävä osa historiaa, kirkkoherra Petri Laitinen sanoi.

Lukkalanmäellä on nykyään 1700-luvulla rakennettu ns. vääpelin puustelli. Talo on yksityiskäytössä eikä yleisöllä ole pääsyä tutkimusalueelle.