Kirja-arvostelu: Tuohesta on moneksi

0
Tuohi taipuu moneksi tarve- ja koriste-esineeksi.

Eeva Rutanen ja Jaana Öljymäki.: Tuohesta tehty, 160 s. Julkaisija: Minerva

Tuohi on tuttu luonnontuote, josta on vuosisatojen aikana tehty selkään kantamuksia, jalkoihin suojaa, mämmiroppeita, veden ottamiseksi lippoja ja sytytetty tulia. Nuohoojat tosin sanovat, että tuohta ei saisi paljon kodin tulipaikoissa käyttää, se kun nokeuttaa piippuja.

Rutanen ja Öljymäki ovat julkaisseet tuohesta kirjan, johon on kerätty heidän kursseilleen osallistuneiden suosikkiohjeita. Tutuksi tulevat tuohitöiden perusasiat, kuten tuohen ottaminen, luvat, puhdistaminen, säilyttäminen ja hoito. Paras tuohi saadaan suorarunkoisista koivuista.

Tuohen otto ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan vaatii maanomistajan luvan. Paras aika tuohen irrottamiseen rungosta on juhannuksen molemmin puolin. Tällöin mahla-aika on lopuillaan ja tuohi kuivuu nopeasti. Pystyssä olevien puiden tuohen irrottamisen kanssa pitää olla varovainen, jotta koivun kasvu olisi jatkossakin turvattua.

Kirjassa on esitelty, miten tuohta irrottamisen jälkeen käsitellään ja miten eri vaiheissa kuivatusta pitää menetellä. Käsittelyssä on monta vaihetta, nauhat pitää leikata ja säilyttää. Tutuksi tulevat tuohen punominen ja parsiminen sekä viimeistely ja hoito. Vinkkinä, että tuohiesineiden kestoa voi parantaa sivelemällä niitä silloin tällöin parafiiniöljyllä.

Kirjan työvaiheet on kuvattu erinomaisesti ja kuvien laatu on hyvä. Ohjeiden avulla voi tehdä itsenäisesti tuohitöiden ehdottoman klassikon – kontin. Avaimenperän teossa auttaa stanssaus, jolloin saa hienoja kuvioita tuoheen. Kirjassa on 30 ohjetta ja niiden avulla voi kehitellä myös omia tuotteita. Ohjeet on merkitty taitotason mukaan ja esimerkiksi tuohisormus kuuluu taitotasoon yksi lehti.

Kirja soveltuu hyvin käsityöihmisille, ekologista materiaalia ihannoiville ja kärsivällisille askartelijoille. Monella on liian kuivunut tuohi haljennut käsissä. Itse muistan lapsuudessa tuohi- eli mämmiroppeiden teon ja eivät ne kaikki onnistuneet. Erinomaisesti tehty kirjan tuohen ystäville.

Antti Karlin